LOŠA INVESTICIJA

Kupovina Facebook dionica: Zagrepčanin uložio milijun kuna, pa izgubio 165 tisuća

Izlazak Facebooka, globalno popularne kompanije, na burzu pobudio je veliki interes i hrvatskih građana, ali na kraju Hrvati ipak nisu masovno kupovali dionice za velike svote .

Zvali su nas sa svih strana, telefoni su stalno zvonili, ali na kraju ipak nije bilo tako masovne kupovine. Ne možemo govoriti o klijentima i koliko su ulagali, to su povjerljive informacije. Jedino što možemo reći da je maksimalni iznos pojedinačne uplate za dionice Facebooka (FB) bio manji od milijun kuna, a bilo je i više malih iznosa. Bilo je dosta onih koji su kupovali pet ili deset dionica po cijeni od 38 do 40 dolara, znači postali su dioničari Facebooka za oko 200 do 400 dolara, rekli su nam zagrebački brokeri.

Naši građani nisu mogli posredstvom domaćih brokera sudjelovati u IPO-u, to su mogli jedino preko američkih i europskih, ali s obzirom na iznimno veliku potražnju malo tko iz naše zemlje je imao tu mogućnost.

Dionica - suvenir

No, mogli su trgovati čim se dionica FB-a pojavila na burzi. Štoviše, interes je bio znatno veći prije izlaska na burzu, a onda je splasnuo. Kako kažu naši brokerski izvori, mnogi su htjeli imati tu dionicu i kao suvenir, htjeli su sudjelovati u događaju koji je zahvaljujući medijima, ali i popularnosti društvene mreže koju je 2004. godine pokrenuo Mark Zuckerberg poprimio planetarne razmjere.

Svima koji su na Facebooku, kao i svima koji su u tijeku zbivanja putem medija dobro je poznato da ta burzovna priča već na samom startu ima gorak okus. Tako je u samo tjedan od izlaska na burzu, 18. svibnja, i Hrvat, navodno iz Zagreba, koji je investirao gotovo milijun kuna izgubio 165 tisuća kuna. Na kraju tjedna vrijednost dionice, čiji je raspon cijene u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) bio između 34 i 38 dolara, pala je od početka trgovanja za 16,5 posto, na zaključnih 31,91 USD.

Razočaranje malih

Tu informaciju nitko ne može “lajkati”, a razočaranje je najveće među malim ulagačima koji su bili najčešći kupci. Oni koji dionicu FB-a imaju kao suvenir ništa ne gube, a možda im se u budućnosti ipak isplati. Onima koji su u ovu kupnju ušli kao u investiciju, sad ne preostaje ništa nego čekati da Zuckerberg i njegova ekipa poslovnim rezultatima ne preokrenu stvar u svoju korist i na dobrobit svojih dioničara.

- Svi investitori su isti, bilo da su Amerikanci ili Hrvati, velika većina neće prodati ako pritom cijena neće biti makar pet dolara ili pet kuna veća od one koju su platili. Stoga, oni koji su kupili, čekaju bolja vremena - kaže nam jedan broker. A nekoliko poslovnih ljudi, okretnih u burzovnom trgovanju, rekli su nam da su u startu odustali od kupnje, a to su preporučili i prijateljima. - I ja sam razmišljao o kupnji dionica Facebooka, pogotovo kad se sjetimo IPO-a Googlea. Odustao sam jer je cijena bila visoka - kaže nam jedan Dalmatinac, koji se obogatio dobrim procjenama na burzi. Lj. Vuko (SD)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:26