NEVEN VIDAKOVIĆ, PLATINUM INVEST

LOGIKA INVESTITORA KOJI JE OVIH DANA KUPIO DIONICE JAMNICE I LEDA 'Proučio sam bilance, postavio hipotezu i riskirao'

Neven Vidaković
 Profil

“Znate li što je najgore? To što iz priče o Agrokoru nikakva lekcija neće biti naučena”, komentirao je danas Neven Vidaković, jedan od osnivača i izvršni direktor za portfelj u Platinum Investu, govoreći na sajmu Interliber, na predstavljanju biografije Ivice Todorića.

Za knjigu “Ivica Todorić: Biografija palog kralja biznisa i politike”, autora Ratka Boškovića, koja donosi i mnoštvo relevantnih podataka o Agrokoru i hrvatskom gospodarstvu, rekao je da je “odlična priča o lošim stvarima” koja pokazuje kako ekonomija funkcionira u Hrvatskoj, te se pita tko će pasti sljedeći. Također, govoreći o zaduživanju, zapitao se i hoće li “ovo društvo moći vratiti dug” kad padnu prihodi od turizma ili kad narastu kamatne stope.

U investicijskom smislu, međutim, Vidaković je sada ugledao priliku za zaradu na kompanijama posrnulog koncerna. On je među burzovnim investitorima koji su upravo ovih dana, kada je nakon šest mjeseci obnovljeno trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora, kupio dionice Leda i Jamnice “i na njima dobro zaradio”, kako je sam izjavio.

U trenutku dok smo razgovarali još je, doduše, držao te dionice koje je kupio kad im je cijena dramatično pala u petak, a računa da bi na njima mogao jako dobro zaraditi u idućih nekoliko mjeseci. Ako se pak pokaže da se njegova očekivanja rasta cijene dionica ne ispunjavaju, tumači nam, gubitak može podnijeti budući da je u pitanju samo 1,5 posto fonda kojim upravlja.

Na čemu Vidaković temelji svoju špekulativnu strategiju nije, međutim, htio otkrivati. "Postavio sam hipotezu i riskirao", kaže nam. Napominje kako očekuje pretvaranje duga Agrokorovih vjerovnika u kapital, dobro je proučio bilance kompanija te poznaje računovodstvo koncerna.

Platinum Invest upravlja s dva fonda, Platinum Global Opportunity i Blue Chip.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:48