Uoči nastavka pregovora o Brexitu

London traži privremenu carinsku uniju s EU, ali u Bruxellesu sada o tome ne žele pregovarati

David Davis
 REUTERS

Velika Britanija bi nakon Brexita htjela na dvije godine ostati u carinskoj uniji s Europskom unijom te istodobno pregovarati s trećim zemljama o trgovinskim sporazumima, objavljeno je danas, ali pitanje je hoće li EU na to pristati.

Britanija bi iz EU trebala izaći u ožujku 2019.godine, a kako se tada ne bi dogodili problemi za biznis, London predlaže da mu se omogući privremena carinska unija s EU. Ona bi, smatraju, britanskim kompanijama omogućila uredan prijelaz na novi trgovinski režim.

O tome bi, naravno, tek trebali pregovarati s EU, a zasad je iz Bruxellesa kratko poručeno da će prijedlog proučiti, no da prije ikakve odluke treba doći do napretka u pregovorima o Brexitu, što uključuje i iznos koji Britanija mora platiti, piše Reuters. Kako prenosi Politico, EU je u priopćenju pojasnila da se sporazum o budućim odnosima s Britanijom može finalizirati tek kada ta država za EU postane 'treća zemlja', dakle kad razriješi svoje aktualne odnose s Unijom.

Upitan na televiziji ITV o tome hoće li Britanija morati platiti kako bi privremeno ostala u carinskoj uniji EU-a, David Davis, britanski pregovarač, je odgovorio kako ne misli da je tako.

Idući krug pregovora između Londona i EU počinje 28. kolovoza, do kada se očekuje da će Britanija napokon objaviti najavljenu seriju dokumenata o svojim pozicijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:46