Corruptionario

Meksikanci napisali svoj rječnik korupcionizama. Imaju čak 300 izraza. Kako s time stoje Hrvati?

Mexico City
 Carlos Jasso / REUTERS

Inuiti imaju više od 50 riječi za snijeg, Havajćani 65 za opis ribarskih mreža, a Meksikanci čak 300 izraza vezanih za korupciju, što je bilo dovoljno da o tome objave i rječnik 'Corruptionario Mexicano', piše Quartz. Ne čudi onda da u Meksiku korupcija 'pojede' nekoliko milijardi dolara godišnje, kako se procjenjuje.

Knjigu je izdao Penguin Random House, a sastavljači rječnika, nevladina udruga za borbu protiv korupcije Opciona, angažirala je i poznate crtače političkih stripova da ilustriraju neke od termina. Primjerice, abogánster, što je kombinacija španjolskih riječi 'odvjetnik' i 'gangster' kojima se opisuje odvjetnik ili student prava koji pruža svoje usluge ispred zgrada ministarstava. Može se također rabiti i za one koji obećaju klijentima 'fiskalnu strategiju' kojom će izbjeći poreze.

Kako je komentirao glumac Diego Luna, koji je pisao predgovor, najprije se smijao dok je čitao objašnjenja izraza iz tog korupcijskog rječnika, a onda je iznenada prestao i dobio žgaravicu. Osjećao se, kaže, vrlo nelagodno.

Kad bi sličan rječnik postojao u Hrvatskoj, a sigurno bi ga se dalo sastaviti (iako vjerojatno nismo tako kreativni s izrazima o korupcijskim praksama kao Meksikanci), pitamo se bi li se većina hrvatskih čitatelja osjećala kao da čita humoristički tekst ili bi im, ipak, bilo nelagodno što sudjeluju i održavaju na životu takav 'biznis'?

Prva riječ koja nam pada na pamet za hrvatski rječnik korupcionizama je pinka. A vama?

Ako govorite španjolski, ovdje je link na 'Corruptionario Mexicano', pa možda dobijete ideje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:57