CRNA PROGNOZA ZA EU

Moody's snizio kreditne rejtinge za Španjolsku, Italiju, Portugal, Sloveniju, Slovačku i Maltu

 AFP

WASHINGTON - Agencija Moody’s Investors Service umanjila je danas rejting za šest članica Europske unije, među kojima su Italija, Španjolska, Portugal, Slovenija, Slovačka i Malta.

Također Francuska, Velika Britanija i Austrija upozorene su da bi im se isto moglo dogoditi zbog dužničke krize u eurozoni, to jest, zbog određenog broja kreditnih pritisaka koji će pogoršati osjetljivost uravnoteženosti budžeta ovih država.

- Nesigurnost oko izgleda eurozone da reformira svoj fiskalni i ekonomski okvir i sredstva koja će im biti dostupna da se nose s krizom, razlog su ovog drastičnog postupka, rečeno je iz Moody'sa, prenosi AFP.

Moody’s je rejting snizio Malti na A3 od A2, uz negativan izgled, a rejting Slovenije i Slovačke snižen na A2 s A1, uz negativan izgled.

Španjolski je rejting snižen na A3 od A1 s negativnim izgledom, talijanski na A3 s A2 s negativnim izgledom, a portugalski na Ba3 od Ba2 s negativnim izgledom.

- Sve lošiji makroekonomski izgledi za Europu, koji prijete implementaciji programa štednje i strukturalnih reformi nužnih da bi se povećala konkurentnost, su također imali utjecaja. Ti čimbenici će i dalje utjecati na povjerenje tržišta, koje će ostati nestabilno, s visokim potencijalom za nove šokove za uvjete financiranja država i banaka, piše u priopćenju iz Moody'sa, prenosi AFP.

Austriji, Francuskoj i Velikoj Britaniji su ipak ostavili savršeni AAA rejting, ali s negativnom prognozom, uz upozorenje da će daljnje pogoršavanje dovesti do rušenja rejtinga.

Agencija je spustila rejting samo jedan dan nakon što je grčki parlament usvojio teške mjere štednje.

Vrijednost eura i funte su u padu nakon objave kreditne agencije. Euro je pao za 0,2 posto na nešto više od 1,3 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:42