Dovodi svoj tim

NOVA MINISTRICA ZA EU FONDOVE: 'Bit ću uspješnija od Tolušića, a pokrećem veliki Projekt Slavonija za oporavak tog osiromašenog kraja'

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU
 Goran Mehkek / CROPIX

Već je pri primopredaji dužnosti je nova ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac pokazala da ima velike ambicije i ne pati od lažne skromnosti. Svakako poželjne osobine, s obzirom na to da su europski fondovi zaista izdašan izvor potencijalnih investicija u Hrvatskoj, a tek ove godine je počelo ozbiljnije povlačenje novca.

Nastojat će biti, kaže Žalac, uspješnija od prethodnika, a od velikih projekata koje će pokrenuti Projekt Slavonija, usmjeren na oporavak tog najviše osiromašenog područja, kako je ocijenila. Ona i dolazi iz Slavonije, gdje je bila direktorica Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast.

U Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU dovest će i neke nove ljude.

U proteklih devet mjeseci iz EU fondova povučeno je 6,2 milijarde kuna, a do kraja godine bi ta svota mogla porasti do 8 milijardi kuna, najavio je Tomislav Tolušić koji je taj resor vodio u prošlom mandatu, a sada odlazi na mjesto ministra poljoprivrede. Naveo je kako je prošle godine bilo povučeno nešto više od 4 milijarde kuna.

U financijskom razdoblju 2014.-2020. Hrvatskoj je iz Europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova na raspolaganju ukupno 10,676 milijardi eura. Od tog iznosa 8,397 milijardi eura predviđeno je za ciljeve kohezijske politike, 2,026 milijarde eura za poljoprivredu i ruralni razvoj te 253 milijuna eura za razvoj ribarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:21