Ocjena analitičara

Pala nezaposlenost, ali na to utječe i emigracija te 'demografsko osipanje'

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 13 posto, što je 2,8 postotnih bodova manje nego u drugom kvartalu 2015. godine kada je iznosila 15,8 posto, pokazuju prvi rezultati ankete o radnoj snazi koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Stopa anketne nezaposlenosti, temeljena na metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO), u drugom je tromjesečju bila 2,6 postotnih bodova niža nego u prvom tromjesečju 2016. godine, kada je iznosila 15,6 posto.

Prema podacima iz ankete, u drugom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj je bilo 238 tisuća nezaposlenih, što je 57 tisuća manje nego u drugom kvartalu 2015. godine, a 44 tisuće manje nego u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) ocjenjuju kako rezultati ankete o radnoj snazi, kao i administrativni podaci, pokazuju značajne pozitivne godišnje pomake u području nezaposlenosti.

No zabrinjavajućim drže negativne promjene koje se uočavaju u području razine aktivnosti i kretanja radno sposobnog stanovništva, što, kako ističu, "dokazuje da je pozitivni smjer kretanja nezaposlenosti ujedno pod značajnim utjecajem nepovoljnih elemenata poput ekonomske emigracije i demografskog osipanja".

Radno sposobno stanovništvo, upozorava Komora, kontinuirano opada, sada već 28 uzastopnih kvartala, te je njegovo trenutno stanje na razini od 3,59 milijuna, što je za 12 tisuća osoba manje nego prošle godine, a 49 tisuća manje nego u prvoj polovini 2008. godine te ujedno rekordno nisko otkad postoje relevantni podaci za usporedbu.

"I pored ovako značajnog smanjenja radno sposobnoga stanovništva, stopa aktivnosti pala je uslijed još snažnijeg smanjenja broja radno aktivnih stanovnika, koji je u prvoj polovini godine iznosio 1,85 milijuna, najniže od 2013. godine, kada se uspoređuju prve polovine godine", kažu analitičari HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:34