Kome odobrenja trebaju, a kome ne

PAŽLJIVO S DRONOVIMA Prijete visoke kazne za prekršitelje pravila iz Uredbe o snimanju iz zraka

U Geodetskoj školi u Zagrebu koriste dron u nastavi
 Tomislav Kristo / CROPIX

Ako ste vlasnik drona i htjeli biste njime nešto snimati iz zraka, morate se pridržavati pravila propisanih u posebnoj, pomalo kontroverznoj uredbi donijetoj u srpnju ove godine, a ako to ne učinite prijeti vam kazna od čak 25 tisuća kuna, piše danas Bug.hr.

„Za svako snimanje iz zraka na teritoriju Republike Hrvatske naručitelj mora podnijeti opsežan zahtjev Državnoj geodetskoj upravi, stoji u novoj Uredbi o snimanju iz zraka. I ne samo to, svaka pravna ili fizička osoba koja takvo snimanje obavlja mora za tu djelatnost biti i registrirana. No, u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti takva djelatnost ne postoji, pa taj uvjet trenutačno nije moguće ispuniti“, objavio je Bug.hr. Autor teksta napominje i kako snimku treba dostaviti Državnoj geodetskoj službi, a onda će ona donijeti odobrenje za uporabu tih snimki.

Tu se, pritom, ne govori o hobističkom snimanju, nego onom za potrebe izmjere zemljišta, istraživanja, prostornog uređenja te za druge gospodarstvene i znanstvene potrebe.

Kao iznimka su navedeni vlasnici koji snimaju svoj pogon ili zemljište, te oni ne trebaju odobrenje.

„Ciljano snimanje iz zraka pojedinih industrijskih, gospodarskih, poljoprivrednih lokacija i građevina za potrebe vlasnika, odnosno korisnika lokacije i građevine može se obaviti sustavima bespilotnih zrakoplova u skladu s propisima o sustavima bespilotnih zrakoplova bez Odobrenja za snimanje iz zraka izdanog od strane Državne geodetske uprave kada se obavlja unutar granica navedene lokacije i građevine u svrhu praćenja stanja izgrađenosti, oštećenosti odnosno zaštite“, stoji u članku 4.

Također, kaže se kako je ciljano snimanje iz zraka i ono za potrebe izvještavanja o kulturnim i sportskim priredbama/manifestacijama te izvanrednim događajima (prometne gužve, velike prometne nesreće, prirodne nepogode), a to smiju raditi „isključivo televizijske kuće s nacionalnom koncesijom te pravne ili fizičke osobe koje obavljaju snimanja za njih“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:35