ŠTO NAS ČEKA U 2012.

Pesimistična predviđanja nobelovca Josepha Stiglitza: U 2012-oj mogao bi završiti eksperiment zvan euro

 AP PHOTO

U idućoj, 2012. godini neuobičajeno puno toga ovisit će ponajviše o politici, odnosno o ishodu sukoba između republikanaca i demokrata u SAD-u te sposobnost europskih vođa da se uhvate u koštac s europskom krizom, mišljenja je poznati ekonomist i nobelovac Joseph Stiglitz koje je iznio u članku za katarski Gulf Times .

Stiglitz ističe kako je najvjerojatniji scenarij za Europu daljnje odgađanje snažnijih političkih odluka što znači još više štednje, slabija gospodarstva, više nezaposlenosti i daljnji deficiti, odnosno produljivanje neizvjesnosti.

Kraj eura

Zbog toga će, smatra Stiglitz, Europa dodatno patiti, a uz nju i ostatak svijeta te naglašava kako bi upravo u sljedećoj godini mogao završiti eksperiment, kako ga on naziva, zvan euro.

Što se tiče SAD-a nobelovac ističe kako se ni jedna američka politička struja ne želi suočiti s činjenicom da popravljanje bankarskog sustava nije dovoljno za ozdravljenje gospodarstva.

Stoga će izbornom godinom dominirati pozivi na stvaranje novih radnih mjesta, fiskalna opreznost i već uobičajene fraze, a ne konkretna rješenja za uklanjanje gospodarskih problema.

Stiglitz je pesimističan i po pitanju oporavka američke proizvodnje zbog loše situacije u eurozoni koja je važan trgovački partner SAD-a.

- Amerikanci će morati birati između lidera, koji je dokazao da ne može izvući SAD iz gospodarskih problema, i onog koji još nije dokazao svoju nesposobnost, ali bi mogao još dodatno pogoršati stvari politikom koja povećava nejednakost i spori rast - istaknuo je Stiglitz, osvrćući se na izgladne kandidate na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:55