Biznis na hrvatski način

PODUZETNIČKI APSURDISTAN Temeljni kapital plaća se samo na šalteru, zatvoriti posao je preskupo

U anketi Centra za javne politike i ekonomske analize sudjelovalo je 420 poduzetnika
 Jutarnji.hr / Pixabay.com

Najmanje pet sati mjesečno poduzetnik potroši na proučavanje regulative te ispunjavanje administrativnih obveza i procedura, proizlazi iz ankete koju provodi Centar za javne politike i ekonomske analize (CEA), a mnogima za to treba i do nekoliko dana, kaže Filip Galić, voditelj projekta Poduzetnička inicijativa CEA.

Zanimljivo je da tek 5% anketiranih pronalazi informacije o regulativi na jednom mjestu, uglavnom moraju u potragu od institucije do institucije, te preko njihovih internetskih stranica. Mediji pak, kažu neki ispitanici, često pružaju puno konkretnije i upotrebljivije informacije od službenih.

U anketi je sudjelovalo 420 anonimnih ispitanika, a nastojalo se prikupiti što više konkretnih regulatornih prepreka koje poduzetnike koče u poslovanju.

Apsurdi koji su zabilježeni idu od toga da temeljni kapital osnivači tvrtki mogu uplatiti samo osobno na šalteru banke, preko toga da sitni višak novca u blagajni može voditi zatvaranju objekta, do toga da je zatvaranje poslovanja zapravo duga i skupa 'nemoguća misija'.

Čak 70% ispitanika smatra da je i pravosudni sustav naplate potraživanja vrlo skup. Što se kazni tiče, poduzetnici kažu kako su često drakonske, a plaćaju se i zato što postoje neujednačena mišljenja Porezne uprave, pa onda „država kazni poduzetnika jer mu je sama stvorila probleme“.

„Pokazalo se da postoji izuzetno puno birokratskih, administrativnih, regulatornih, poreznih i drugih prepreka koje poduzetnicima drastično otežavaju, ograničavaju i poskupljuju poslovanje“, kaže Galić. Napominje da se regulativa kontinuirano mijenja, nadopunjava, ponekad i stihijski, te je sve te promjene vrlo teško pratiti.

Anketa je koncipirana tako da pokriva pitanja od otvaranja do zatvaranja poslovanja, s posebnim osvrtom na učinkovitost naplate potraživanja putem pravosudnih tijela i odnosa inspektora prema poduzetnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:42