Uskoro testiranje u Europi

Predstavljena Mastercard biometrijska kartica koja kombinira tehnologiju čipa s otiskom prsta

 Arhiva / Mastercard

Mastercard je danas predstavio biometrijsku karticu nove generacije koja kombinira tehnologiju čipa s otiskom prsta kako bi se identitet korisnika kartice pri kupnji u trgovinama potvrdio na praktičan i siguran način, objavili su.

Prvo tržište na kojem je testirana je Južnoafrička Republika, a dodatna probna korištenja provest će se tijekom nadolazećih mjeseci u Europi te regiji Azija i Pacifik.

Nova kartica se temelji na tehnologiji skeniranja otiska prsta, danas popularnoj pri mobilnim plaćanjima, koja se može koristiti na EMV terminalima diljem svijeta.

Kako to funkcionira?

Korisnik karticu treba registrirati u svojoj financijskoj instituciji. Nakon toga se njegov otisak prsta pretvara u enkriptirani digitalni predložak koji je pohranjen na kartici te se kartica može koristiti na EMV kartičnim terminalima diljem svijeta. Pri kupnji na prodajnim mjestima, biometrijska kartica funkcionira poput bilo koje kartice s čipom. Korisnik je jednostavno umetne karticu u terminal pri čemu postavi prst na ugrađeni senzor. Otisak prsta se uspoređuje s predloškom i – ako se poklapaju – transakcija se odobrava, bez da korisnik ispušta karticu iz ruke.

Biometrijska autentikacija transakcije – u ovom slučaju pomoću otiska prsta – na jedinstven način potvrđuje da je osoba koja koristi karticu uistinu njen vlasnik, naglašavaju u Mastercardu.

"Kad je riječ o izdavateljima kartica, tehnologija pomaže otkriti i spriječiti prijevaru, povećati stope odobrenja, smanjiti operativne troškove i potaknuti vjernost korisnika. Također, buduća verzija kartice će koristiti beskontaktnu tehnologiju, pružajući dodatnu jednostavnost i praktičnost", objašnjavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:17