Investicijski sporovi

Protiv Hrvatske se u Washingtonu vodi 8 arbitraža, najnovije su pokrenule još dvije banke zbog kredita u 'švicarcima'

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Protiv Hrvatske je trenutno aktivno osam sporova pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), kako je vidljivo na internetskoj stranici tog centra sa sjeištem u Washingtonu, a najnovije među njima su krajem prošloga mjeseca pokrenule Addiko i RBA.

Tako su sada ukupno tri spora pokrenuta od strane banaka (UniCredit i Zaba, Raiffeisen Bank International i Raiffeisenbank Austria-Hrvatska te Addiko Bank iz Austrije i Hrvatske) i to zbog načina na koji je u Hrvatskoj riješena konverzija kredita u švicarskim francima izmjenom Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Kako je danas objavio Poslovni dnevnik, prva ročišta s emogu očekivati za 4-5 mjeseci za arbitražni postupak koji je još lani pokrenuo UniCredit i Zaba.

Investicijski spor protiv Hrvatske su nedavno pokrenuli i Elitech te Razvoj golf zbog projekta Golf na Srđu.

Još 2013. godine je arbitražni spor pokrenuo Mol zbog Ine, a 2015. godine tvrtka B3 Croatian Courier Coöperatief zbog neprovođenja liberalizacije poštanskog tržišta (traže odštetu od 53 milijuna eura). Lani je Amlyn Holding pokrenuo spor zbog projekta bioenergane.

Još uvijek se vodi i spor koji je 2012. godine pokrenuo Georg Gavrilović i Gavrilović d.o.o. zbog postupka stečaja iz 1991. godine (traže odštetu od 198 milijuna eura). Ljetos su u tom sporu podnijeti novi dokazi, stoji u evidenciji, a Sud o njima tek treba donijeti odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:09