Trgovina mora biti fer

PROTIV NEPOŠTENE KONKURENCIJE I GUBITKA RADNIH MJESTA Pripremaju se nove robusne mjere za zaštitu EU tržišta od dampinškog uvoza

 Arhiva / Pixabay.com

Europska je komisija u srijedu pozvala članice da je podrže u nastojanjima da ažurira, pojača i uvede robusnije instrumente zaštite trgovine u EU. Sadašnji instrumenti zaštite trgovine su, ocjena je, nedostatni za „iznimno velike prekomjerne kapacitete koji rezultiraju dampinškim izvozom na tržište EU-a“.

U priopćenju Komisije se navodi kako EU jest i želi ostati najveći trgovinski blok na svijetu, no trgovina se mora temeljiti na pravednim uvjetima.

„Trgovina je neophodna za naš gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta, no ne smijemo biti naivni. Aktualna pravila pokazala su se nedostatnima za suzbijanje štete koju uzrokuje nepoštena strana konkurencija. U nekim sektorima u EU-u izgubljene su na tisuće radnih mjesta. Ne možemo sjediti prekriženih ruku,“ izjavio je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

Na EU otpada 15 posto svjetskog uvoza (veći udio ima samo SAD), no europske mjere zaštite trgovine čine samo 7,8 posto takvih mjera na snazi diljem svijeta, a odnose se na svega 0,21 posto uvoza. Kada je riječ o provedbi mjera za zaštitu radnih mjesta na vlastitom državnom području, nijedan drugi trgovinski blok nije toliko suzdržan, što je posljedica ograničenja koja nameće postojeće zakonodavstvo, stoji u priopćenju iz Bruxellesa.

Objašnjeno je kako se nova antidampinška metodologija koju Komisija namjerava predložiti može koristiti u situacijama u kojima ne vladaju tržišni uvjeti.

Primjerice, zbog jeftinog kineskog uvoza velike štete je pretrpila europska industrija čelika – u zadnje tri godine je uvoz čelika iz Kine, gdje vlada hiperprodukcija, snažno rastao. Cijena za neke čelične proizvode pala je i do 40%. I u sektoru aluminija je primjetan sličan trend.

Samo u sektoru čelika je EU dosad uveo 39 antidampinških mjera da se zaštiti industrija od nefer konkurencije, a 17 ih se odnosi na Kinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:41