Premijera za ZSE

PRVA U REGIJI Ulagači će uskoro moći trgovati dionicama Zagrebačke burze

Ivana Gažić, predsjednica Uprave ZSE
 Jutarnji.hr / Hanza Media

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je Zagrebačkoj burzi prospekt uvrštenja dionica burze, čime je otvoren put izlistavanju dionica Zagrebačke burze na njoj samoj.

U rješenju Hanfe, koje potpisuje Petar-Pierre Matek, predsjednik Upravnog vijeća, ističe se da se Zagrebačkoj burzi odobrava jedinstveni prospekt uvrštenja 4,635.700 redovnih dionica, čija je nominalna vrijednost 10 kuna po dionici. Rješenje Hanfe objavljeno je u petak popodne, čime projekt izlistavanja dionica Zagrebačke burze, na kojem se posljednjih mjeseci intenzivno radi, ulazi u završnu fazu.

- To je prvi put da će Zagrebačka burza imati dionice kojima se može trgovati, čime se podiže razina njezine transparetnosti i poboljšava komunikacija s ulagačima.

Zagrebačka burza time postaje prva burza u regiji čije će se dionice moći kupovati i prodavati - kaže nam sugovornik dobro upućen u poslovanje Zagrebačke burze. Dodaje kako su slično napravile burze u Beču, Bukureštu, Varšavi i Frankfurtu.

Broj dionica Zagrebačke burze koje će se pojaviti u trgovanju ovisi o odlukama njezinih dioničara, među kojima su najveći Investco i EBRD, te niz poslovnih banaka. Kao i kod bilo koje druge tvrtke izlistane na burzi, o ponudi i potražnji ovisit će i cijena po kojoj će se dionice Zagrebačke burze kupovati i prodavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:15