NETO DOBIT 18 MILIJUNA

REZULTATI POSLOVANJA ZA PRVA TRI MJESECA Prihod Grupe Podravka u prvom tromjesečju 913,2 milijuna kuna

Podravkina zgrada u Koprivnici
 Nikola Wolf / Nikola Wolf

Grupa Podravka u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit od 18 milijuna kuna, što je znatno manje nego u istom razdoblju lani kada je neto dobit iznosila 60,1 milijun kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća koprivničke tvrtke objavljeni u petak.

Ostvarena bruto dobit u prvom tromjesečju iznosi 320,6 milijuna kuna, što je 12,3 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je neto dobit smanjena za 70 posto, na 18 milijuna kuna. "Najveći utjecaj na smanjenje iskazane neto dobiti imali su, između ostalog, veći troškovi realiziranih opcijskih dionica u navedenom razdoblju", objašnjavaju iz Podravke.

Prihodi od prodaje Grupe u prvom su tromjesečju ove godine iznosili su 913,2 milijuna kuna i na godišnjoj su razini manji za 8,4 posto.

"Na kretanje ukupnog prihoda od prodaje, koji je niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 83,9 milijuna kuna, utjecala je prodaja poslovnog programa pića, ukidanje dijela mesnog asortimana, poremećaji na tržištima regije Adrija uslijed izvanrednih okolnosti povezanih s najznačajnijim kupcem, promjena distributera za tržište zapadne Europe te privremeno smanjivanje prodaje glavnom distributeru na tržištu Rusije", ističu iz koprivničke prehrambene tvrtke.

Grupa je, kako se navodi, ostvarila u prvom tromjesečju ove godine više od 70 posto prodaje na inozemnim tržištima.

Tijekom ožujka pojačane su marketinško-prodajne aktivnosti koje već u travnju daju pozitivne pomake u prodaji. "Pokazatelji kretanja prodaje u drugom kvartalu ukazuju na oporavak trenda u njihovu ostvarivanju te kompanija nastavlja aktivnosti usmjerene na upravljanje profitabilnošću i rizicima poslovanja", navode iz Podravke.

Kada je riječ o strateškim poslovnim područjima Grupe, u tvrtki ističu pozitivna kretanja u segmentu Farmaceutika, čiji su prihodi iznosili 189,6 milijuna kuna i bili su 4 posto viši u odnosu na isto razdoblje lani. Na taj rast prodaje najviše su utjecali vlastiti brendovi koji su ostvarili rast prihoda od 4,3 posto, ističu iz Podravke.

Istodobno su, pak, prihodi u segmentu prehrana na godišnjoj razini pali za 11,2 posto, na 723,6 milijuna kuna.

Predlaže se dividenda od 7 kuna po dionici

Iz Podravke su danas izvijestili i da je Nadzorni odbor (NO) kompanije utvrdio revidirane godišnje financijske izvještaje za prošlu godinu te predložio Glavnoj skupštini donošenje odluke o isplati dividende u bruto iznosu od 7 kuna po dionici, što je isti iznos dividende kao i prošle godine.

Neto dobit Podravke za 2016. godinu iznosi 179,3 milijuna kuna te se predlaže da se u zakonske rezerve rasporedi 8,96 milijuna kuna te da se dioničarima isplati dividenda u bruto iznosu od 7 kuna po dionici. Dio neto dobiti koji bi preostao rasporedio bi se u ostale rezerve, navodi se u odluci Nadzornog odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:27