Sberbank

Rusija je u recesiji, ali dobit najveće državne banke gotovo je utrostručena

Ruski predsjednik Vladimir Putin i glavni izvršni direktor Sberbanka Herman Gref početkom kolovoza u Kremlju
 Mikhail Klimentyev / REUTERS

Najveća ruska banka Sberbank izvijestila je u četvrtak da joj se neto dobit u drugom tromjesečju gotovo utrostručila, prognozirajući daljnju stabilizaciju gospodarstva u ovoj godini unatoč sporijem rastu kredita.

U razdoblju od travnja do lipnja Sberbank je poslovao s neto dobiti od 145,4 milijarde rubalja (1,98 milijardi eura), što je čak 166,3 posto više no što su zabilježili u istom razdoblju prošle godine.

Ukupni su prihodi uvećani 31 posto, na 442,8 milijardi rubalja.

Pritom su prihodi od kamata poskočili 49 posto a prihodi od naknada i provizija za 18 posto. U istom su postotku smanjene rezervacije za nenaplative kredite.

Izvršni direktor banke u većinskom vlasništvu ruske države Herman Gref kazao je da takvi rezultati proizlaze iz "naznaka stabilizacije, poput rasta cijena nafte i jačanja rublja", te iz očekivanja da će gospodarske aktivnosti u Rusiji ponovo porasti u drugoj polovini godine.

Gref napominje kako u Sberbanku očekuju "nastavak procesa stabilizacije" i žele "očuvati snažnu profitabilnost u cijeloj 2016. godini i kasnije".

Rusija prolazi kroz najdulju recesiju u više od 16 godina koliko zemlju vodi aktualni predsjednik Vladimir Putin. Pad gospodarskih aktivnosti povezan je s niskom razinom cijena nafte i sa zapadnim sankcijama zbog krize u Ukrajini.

Drugo prošlogodišnje tromjesečje bilo je posebno teško za financijski sektor u Rusiji budući da je zemlju uz ekonomsku zahvatila i monetarna kriza, napominje agencija AFP.

Iako je Sberbank zabilježio snažan skok prihoda od kamata, njegov izvršni direktor upozorava da je "rast kredita u Rusiji usporio u odnosu na prethodne godine i ne očekujemo opetovano ubrzanje s obzirom na aktualno okruženja slabije inflacije i visokih kamata".

Sberbank je također u drugom tromjesečju zabilježio pad neto kredita, i to za tri posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:29