Samo oprezno!

'STIGLA' PRVA VIRTUALNA BANKA Proučili smo kako radi banka registrirana na Malti koja vam nudi i ugovara mikrozajmove preko e-maila i Whatsappa

 Arhiva / Jutarnji.hr

Online krediti sve više postaju, čini se, i hrvatska realnost. Naime, domaći su mediji proteklih dana puni oglasa Ferratum banke, bankarske grupacije registrirane na Malti, koja je, slijedom članstva Hrvatske u EU, i na našem tržištu počela nuditi svoje usluge.

Banka u Hrvatskoj nije prisutna fizički, nego se njezino poslovanje s klijentima odvija isključivo online.

Online banka specijalizirana za brze kredite funkcionira isključivo putem interneta To znači da klijenti s njom ne komuniciraju osobno, dolaskom u poslovnicu, nego putem besplatnog telefona, SMS-a, elektronske pošte, Facebooka, WhatsAppa ili aplikacije LiveChat. Na isti se način procjenjuje i kreditna sposobnost (potencijalnog) dužnika, a tim se komunikacijskim kanalima šalje i cjelokupna dokumentacija potrebna za odobravanje kredita - kopija osobne iskaznice, kartice tekućeg računa i platne ili mirovinske liste ili, pak, kopija bankovnog izvatka. U Ferratumu ističu i kako njihov kredit na račun korisnika kredita može sjesti i samo nekoliko minuta nakon postizanja dogovora te naglašavaju kako je proces lišen prikupljanja brojne dokumentacije i ovjera poslodavaca i javnih bilježnika.

- Sustav online kreditiranja čini mi se jako zanimljivim jer funkcionira putem Interneta. Pritom se poštuju zakoni zemlje u kojoj je tvrtka registrirana, ali i hrvatski zakoni - ističe Vjeko Peretić, kreditni specijalist. No, upozorava i na minuse takvog oblika kreditiranja.

- Ulaženje u ugovorni kreditni odnos putem interneta nije jednostavno ni sigurno ako niste informatički napredni korisnik i ne razumijete kako taj sustav funkcionira. Mi kreditni specijalisti ili kolege u bankama moramo osobno i uživo klijentu protumačiti ugovor o kreditu i pružiti sve informacije i scenarije prije podizanja kredita. Bez obzira na to neki klijenti još ne razumiju svoja prava, obveze i rizike - upozorava Peretić.

Brzi krediti koje odobrava Ferratum u pravilu su mali krediti, pa za njih najčešće nije potreban jamac. Prema podacima koje Ferratum nudi svojim korisnicima, radi se gotovinskom nenamjenskom kreditu do 32.000 kune, s rokom dospijeća od najviše godinu dana.

Tako će, pokazuje računica, za iznos kredita od 16.000 kuna, s rokom otplate od 180 dana, uz efektivnu godišnju kamatnu stopu od 9,26 posto, ukupan iznos za povrat iznositi 16.411,80 kuna. Premija je u tom slučaju 411,80 kuna, a iznos mjesečne rate 2735,30 kuna.

Slično je i sa znatno manjim kreditom, primjerice od 7950 kuna, koji se uzima na pet mjeseci. Premija koju će iz kredita morati platiti banci je 92,50 kuna, EKS je 7,73 posto, a banci će ukupno vratiti 8042,50 kuna, i to u mjesečnim ratama od 1608,50 kuna, pokazuju izračuni Ferratuma.

- Ovdje se radi o malim iznosima kredita koji služe za privremeno zatvaranje nekih manjih obveza. Prednosti takvog kreditiranja su jednostavnije odobrenje, no to je ujedno i mana za one klijente koji ne drže čvrsto svoje financije pod kontrolom. Nikakvo kreditiranje ne bih preporučio onima koji nisu kreditno sposobni u ‘klasičnim’ bankama jer, kada ne budu otplaćivali online kredit, vjerovnik će vrlo brzo i efikasno početi naplaćivati zatezne kamate i ostale zakonom dopustive naknade - ističe Peretić.

Stručnjaci upozoravaju i da bi takvi krediti mogli biti mamac za one koji se muče s urednošću kućnih financija. Stoga im savjetuju oprez.

Na obvezu urednog podmirivanja obveza upozoravaju i u Ferratumu, u kojem klijentima preporučuju da, ako procijene da će imati problema s vraćanjem kredita, kontaktiraju njihov odjel naplate. Napominju i kako kašnjenje s otplatom kredita može uzrokovati dodatne troškove. Dodajmo ovome da odgovor iz Ferratum banke nismo dobili.

Na svojim internet stranicama navode da nude usluge u 23 zemlje u EU i svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:49