Zapeli u krizi

ŠTO SE ZBIVA S ITALIJOM Zabrinutost zbog trećeg gospodarstva eurozone i njegovih banaka

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 12.07.2016. u 10:42

Italian Prime Minister Matteo Renzi gestures as he leaves the EU Summit in Brussels, Belgium, June 28, 2016. REUTERS/Eric Vidal
Eric Vidal / REUTERS

Matteo Renzi, talijanski premijer

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je procjene rasta talijanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj i idućoj godini, upozorivši kako trećem po veličini gospodarstvu eurozone prijete 'dva izgubljena desetljeća'.

U najnovijem izvješću o Italiji MMF procjenjuje da će ta zemlja u ovoj godini ostvariti rast BDP-a manji od jedan posto, dok je prije očekivao rast od 1,1 posto. Također je snizio prognozu rasta za 2017. na oko 1 posto, u  odnosu na ranijih 1,25 posto.

Talijansko gospodarstvo već godinama stagnira, pa MMF ističe da neće dosegnuti predkrizne razine do 2025., a da će gospodarstva susjednih zemalja dotad biti veća za 20 do 25 posto u odnosu razine iz 2008. godine.

Italija je treće po veličini gospodarstvo eurozone, ima stopu nezaposlenosti od 11 posto i bankarski sektor u krizi, uz drugi po veličini javni dug, odmah iza onog Grčke.

Talijanske banke su pod pritiskom jer su dugotrajni loši gospodarski rezultati snizili njihove prihode i povećali broj kompanija koje su upale u poteškoće, pa ne mogu otplaćivati kredite. Stoga su tamošnje banke opterećene nenaplativim kreditima i trebat će im značajna injekcija svježeg kapitala.

MMF navodi i da će oporavak talijanskog gospodarstva vjerojatno biti dugotrajan i suočen s izazovima. Među rizicima navodi moguće povlačenje Velike Britanije iz Europske Unije, zbog čega je MMF već snizio prognoze rasta za cijelu eurozonu. Ostali problemi su "rast broja izbjeglica i usporavanje globalne trgovine".

MMF je prošlog tjedna snizio procjene rast gospodarstva eurozone u ovoj godini na 1,6 posto, a u idućoj na 1,4 posto. Prije britanskog referenduma prognozirao je rast od 1,7 posto u obje godine.

Tagovi

ELIPSO

Izdvajamo