Izvješće Europske komisije

ŠTO SU PLIJENILI CARINICI NA VANJSKIM GRANICAMA EU Krivotvorine u vrijednosti 670 milijuna eura

 Igor Soban / HANZA MEDIA

Novi podaci koje je danas objavila Europska komisija pokazuju da su 2016. carinska tijela na vanjskim granicama EU-a zaplijenila više od 41 milijuna lažnih i krivotvorenih proizvoda, a ukupna vrijednost zaplijenjene robe bila je veća od 670 milijuna eura.

Više od trećine činili su svakodnevni proizvodi koji su potencijalno opasni po zdravlje i sigurnost, npr. hrana i piće, lijekovi, igračke i električni kućanski aparati.

Hrvatska je u onodu na 2015. godinu, prema objavljenom izvještaju, povećala broj zaplijenjenih artikala z a146 posto, a zaplijenila ih je 744.099 u 1192 slučaja.

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: „Visoka razina zaštite intelektualnog vlasništva od ključne je važnosti za podršku rastu i otvaranju radnih mjesta. Krivotvoreni proizvodi stvarna su prijetnja zdravlju i sigurnosti potrošača u EU-u, a ujedno štete legalnim poduzećima i državnom prihodu. Studije pokazuju da je EU osobito izložen uvozu krivotvorenih proizvoda. Želim odati priznanje naporima koje carinska tijela ulažu u borbu protiv takve robe. Da bi nas zaštitili od opasnosti koje predstavlja krivotvorena roba, potrebni su im podrška i resursi. Treba ojačati suradnju među tijelima za provedbu zakona i ažurirati sustave za upravljanje rizikom kako bi se EU zaštitio od proizvoda kojima se krše prava intelektualnog vlasništva.“

Glavnu kategoriju zaplijenjene robe činile su cigarete (24 posto), zatim igračke (17 posto) te hrana (13 posto) i materijal za pakiranje (12 posto). U odnosu na 2015. broj zaplijenjenih proizvoda povećao se za 2 posto.

Izvješće Komisije o carinskim aktivnostima na provedbi prava intelektualnog vlasništva objavljuje se svake godine od 2000., a temelji se na podacima koje su Komisiji dostavile carinske uprave država članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:52