Političari mijenjaju ploču

Strateg Deutsche Bank najavio početak nove ekonomske ere u kojoj će profiti biti niži, ali plaće veće

 Arhiva / Pixabay.com

„Prošlih 35 godina bile su raj za bankare i financijski imućne ljude, ali s tim razdobljem je gotovo. Političari se pripremaju za zaokret, pa je pred nama razdoblje represije nad kapitalom i financijskim sustavom, koje može potrajati tri sljedeća desetljeća, a možda i dulje“, prema riječima Jima Reeda, stratega Deutsche Bank, kako prenosi Novi list.

Reed ukazuje na to da političari nemaju drugog izlaza.

Kaže da je svjetsko gospodarstvo nakon krize iz 2008. zaglibilo i više ne može dosegnuti prijašnje visoke stope gospodarskog rasta – dijelom zbog starenja stanovništva i smanjivanja radno sposobne populacije. Politički zaokret se priprema zbog negativnih posljedica globalizacije, zbog siromašenja običnih ljudi na Zapadu te produbljivanja imovinskih nejednakosti. To je dovelo do brojnih pobuna stanovništva na izborima, do jačanja ekstremizma i populističkih stranaka. Političari moraju gasiti tinjajući požar. Moraju 'kompenzirati ljude koji se osjećaju prikraćenima', smatra strateg iz njemačke banke, jedne od najvećih u svijetu.

„Za obične ljude je najpovoljnija vijest da će plaće stalno rasti, i to u realnim iznosima. Vlade će se boriti za viši nominalni rast bruto domaćeg proizvoda. Blago će ojačati inflacija, ali cijene nekretnina rast će sporije od povećavanja plaća i potrošačkih cijena. Vjerovnici, koji su posudili novac državama putem obveznica, moraju se pomiriti s dugoročnim gubitcima“, prenosi Novi list, te navodi da će profiti korporativnog sektora biti niži, a porezi tvrtkama i bogatim ljudima će se povećati.

„Drugim riječima, Deutsche Bank predviđa da će države i njihove vlade posegnuti za mjerama koje su već viđene u modernoj povijesti između 1945. i 1980. Tih 35 godina nakon Drugoga svjetskog rata neki ekonomisti nazivaju »zlatnim razdobljem kapitalizma« i čovječanstva“, stoji u tekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:14