ONLINE PRIJEVARE

U dvije godine bilo 80 slučajeva lažnih pretplatničkih ugovora zloporabom osobnih podataka

Martina Mudražija, Agencija za zaštitu osobnih podataka
 Damir Krajač / HANZA MEDIA

Agencija za zaštitu osobnih podataka u 2015. i 2016. godini zabilježila je 80 slučajeva lažnih pretplatničkih ugovora zloporabom osobnih podataka.

Podatak je to koji je iznijela Martina Mudražija, savjetnica za zaštitu osobnih podataka u spomenutoj agenciji, na savjetovanju “Potrošači i zaštita osobnih podataka u digitalnom okruženju” koje je agencija organizirala uoči današnjeg Svjetskog dana prava potrošača.

Nakon pritužbi građana, agencija je upozorila i banke da moraju obavijestiti klijente u koju svrhu i po kojoj ravnoj osnovi prikupljaju određene podatke, što su one i prihvatile. Građani se često raspituju i o tome kako i kome mogu davati svoj OIB - rekla je Mudražija.

Dijana Kladar, odvjetnica i predsjednica Razvojne organizacije za zaštitu potrošača, rekla je da će hrvatske potrošače koji kupuju u web trgovinama uskoro štititi specijalizirana inspekcija koja će pratiti trgovce na web shopu.

Zaštita od zloporabe osobnih podataka je provjeravanje web trgovina, a navela je kako za razliku od fizičke kupovine, kupci u web trgovini mogu u roku od 14 dana odustati od kupnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:17