Ništa nije vječno

U NJEMAČKOJ SU KAMATE SKORO NA NULI Sada su ultra povoljne prilike za ulaganja, ali tko zna koliko će to još trajati

Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel i kancelarka Angela Merkel
 Axel Schmidt / REUTERS

Njemački ministar gospodarstva procjenjuje da će se rast njemačkog gospodarstva u 2016. i 2017. godini zadržati na razini prošlogodišnjih 1,7 posto, no poziva poslovne čelnike da iskoriste sadašnje povoljne uvjete poput ultra niskih kamatnih stopa za ulaganja koja bi poticala rast u budućnosti.

"Očekujemo slične brojke u ovoj i idućoj godini", kazao je Sigmar Gabriel na okupljanju srednjih tvrtki u srijedu.

Vodeći njemački ekonomski instituti u srijedu su naviše revidirali procjene za 2016., na 1,9 posto, s ranije projiciranih 1,6 posto, kazalo je u srijedu Reutersu nekoliko izvora upućenih u izvješća koja bi trebala biti predstavljena vladi.

Instituti, čije procjene predstavljaju temelj za vladine procjene, revidirali su pak naniže procjene rasta u 2017., na 1,4 posto, s ranije projiciranih 1,5 posto, kazali su izvori.

Ministar Gabriel pozvao je poslovne čelnike da iskoriste povoljne ekonomske uvjete, poput gotovo nultih kamatnih stopa, za ulaganja koja bi mogla potaknuti budući rast gospodarske aktivnosti.

"Ne možemo računati da će kamatne stope vječno ostati ovako niske", kazao je njemački ministar, upozorivši kako ni kontinuirani gospodarski rast nije zajamčen.

Gabriel je također upozorio političare da ne koriste sadašnje viškove u proračunu kao argumente za povećanje državne potrošnje. Bilo bi daleko pametnije, poručuje, iskoristiti državni novac za uspostavu "fonda za budućnost", uključujući potencijalna ulaganja u digitalno gospodarstvo, čime bi se pripomoglo u pripremama za potencijalne probleme u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:43