Zaštita potrošača

U registar “Ne zovi” dosad se upisalo više od 11.000 građana

 Arhiva / Pixabay.com

- U prva tri tjedna postojanja registra ‘Ne zovi’ svoje je podatke u njega upisalo više od 11.000 potrošača - rekla je Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, na jučerašnjoj konferenciji pod nazivom “Povjerenje potrošača - ključ razvoja gospodarstva” u prepunoj dvorani zagrebačkog hotela Internacional.

Registar “Ne zovi” jedna je od mjera tog ministarstva kako bi se zaštitili potrošači, koji ne žele da ih gnjave trgovci s ponudom proizvoda ili usluga putem telefona.

Što se tiče različite kvalitete proizvoda u zemljama Europske unije, Biljana Borzan, hrvatska predstavnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, istaknula je kako nema razloga da se Hrvate tretira kao građane drugog reda.

- U Europskoj uniji ne želi se priznati da postoje građani prvog i drugog reda kada je riječ o kvaliteti dobara i o tome se nerado priča - istaknula je ona te najavila svoje istraživanje o kvaliteti proizvoda koji se mogu kupiti kod nas. Ta će studija, osim prehrambenih dobara, obuhvatiti i proizvode široke potrošnje, a bit će gotova do lipnja. Slična studija provedena u Slovačkoj, podsjetila je Borzan, pokazala je da je kod polovice prehrambenih proizvoda pronađena razlika u kvaliteti između slovačkog i austrijskog tržišta. Potrošačima će pomoći, tvrdi Borzan, i web platforma ODR, koju razvija EK, a kojom će i oni i trgovci moći riješiti sporove oko online kupovine izvan sudova na jednostavan i brz način. Na žalost, ta platforma još nije zaživjela u Hrvatskoj, ali se na tome, kaže, radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:37