Skup na sveučilištu Libertas

Vinko Kandžija: Hrvatskom gospodarstvu bez specijalizacije nema kruha!

Međunarodna konferencija “Economic Integration: Theory, Cooperation and Perspectives” okupila je svjetske stručnjake iz područja makroekonomije, trgovine, ekonomske integracije, kao i međunarodnog poslovanja
Vinko Kaddžija, akademik i makroekonomist
 Damir Krajac / HANZA MEDIA

Koristi od liberalizacije trgovine imaju sve uključene strane, istaknuo je jučer u svojem izlaganju Andrej Kumar, profesor Sveučilišta u Ljubljani, na konferenciji u prepunoj dvorani međunarodnog sveučilišta Libertas u Zagrebu.
Dvodnevna međunarodna konferencija “Economic Integration: Theory, Cooperation and Perspectives”, koju je i organizirao Libertas, okupila je svjetske stručnjake iz područja makroekonomije, trgovine, ekonomske integracije, kao i međunarodnog poslovanja.
- Raspravljali o ekonomskim integracijama, teoretskim aspektima suradnje, a osobito o krizi potaknutoj izlaskom Velike Britanije iz Europske unije, koju sada svi osjećamo i svima nam stvara probleme - naglasio je Kumar.

Zagreb, 060417.
Sveuciliste Libertas.
Konferencija Integracija, teorija, zajednistvo i perspektive.
Na fotografiji: Andrej Kumara.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / HANZA MEDIA
Andrej Kumar, profesor Sveučilišta u Ljubljani


Osim toga, sudionici skupa u tom su kontekstu dali rješenja aktualnih pitanja u ekonomskom okruženju, primjerice, kako učiniti hrvatski poslovni sustav još efikasnijim.
- Hrvatska je mala zemlja koja ne može voditi politiku odvojenu od politike drugih zemalja i mora se povezati kao članica EU i NATO-a - rekao je prof. Vinko Kandžija, akademik i makroekonomist.
Kandžija je istaknuo da je bitno razvijati proizvodne kapacitete kako ne bismo toliko ovisili o uvozu. Uz to, kaže, ključno je restrukturirati javnu upravu jer bez toga neće biti uspjeha, ali nije nužno otpuštati radnike.
- Ne treba otpuštati državne zaposlenike ako su oni u funkciji proizvodnje, odnosno ako pomažu malom poduzetniku ili obrtništvu, ali je i jedan višak ako ništa ne radi - istaknuo je Kandžija.
Državni službenici trebaju biti u funkciji rasta i razvoja, dodaje Kandžija, te pomagati gospodarstvu kako bi ono napredovalo.
- Gospodarstvu se mora omogućiti da ima visoku produktivnost, da ju prizna svjetsko tržište i da se klasterizira i povezuje te da nađe malu nišu, primjerice u autoindustriji. Bez te specijalizacije nema kruha - zaključio je Kandžija i dodao kako treba omogućiti ljudima da ostanu u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:57