GURMANSKI SPECIJALITET

VRHUNSKI AMERIČKI CHEFOVI U POTRAZI ZA JEDNOM OD NAJCJENJENIJIH DELICIJA NA SVIJETU OKREĆU SE HRVATSKOJ 'Nigdje ih nema, spas je kod Hrvata!'

 
 Neja Markičević / CROPIX

Tijekom rodne godine chef Michael Tusk doslovno se 'razbacuje' s bijelim tartufima, jednim od najcjenjenijih gurmanskih specijaliteta na svijetu. On ih čak stavlja i na pizzu.

- No ovo očito nije godina za to - govori taj suvlasnik talijanskog restorana Cotogna u San Franciscu.

Vittorio Giordano, šef jednog od najvećih uvoznika tartufa za američko tržište, Urbani Truffles, objašnjava kako se cijena ovih aromatičnih gljiva udvostručila, piše Bloomberg.

Svake jeseni ljubitelji ovih aromatičnih gljiva plaćaju skupo kako bi ih mogli dodati u rižoto, tjesteninu ili iskombinirati sa sushijem. No bijeli tartufi su vrlo zahtjevni. Naime, nalaze se ispod zemlje na dubini od 10 do 30 cm, zbog čega ih je teško pronaći u prirodi. U tu se svrhu koriste posebno izdresirani psi ili svinje koji njuhom otkrivaju mjesto gdje se mogu pronaći zrele gljive. Rastu u divljim šumama, a može ih se naći samo od rujna do prosinca.

U 2016. tartufa je bilo u izobilju i cijene su pale, no uslijedilo je vruće ljeto i suha jesen što je dramatično smanjilo prinose ove sezone.

Fortunato Nicotra, chef u talijanskom restoranu Felidia u New Yorku ističe kako je 2016. za pola kilograma tartufa plaćao 1300 dolara, a ove godine tartuf veličine loptice za golf košta od 2800 do 3200 dolara.

Veći primjerci ove su godine rijetki, ističe Nicotra kojem je to velik problem.

- Ne mogu udvostručiti svoje cijene, a ne mogu biti bez tartufa.

Uvoznik tartufa Giordano sugerira kuharima da smanje porcije umjesto da povećavaju cijene.

Međutim, Nicotra nije samo zabrinut zbog cijena već i zbog dostupnosti. Naime, apetit za tartufima doseže vrhunac u listopadu i studenom.

- Prvi mjesec prodamo puno, jer ih ljudi čekaju cijele godine. Govore da ako se ovakvo vrijeme nastavi, u studenom će biti problem uopće ih naći.

'Lovci na tartufe', piše Telegraph, tvrde kako bi u nekim dijelovima Italije tartufa moglo biti manje za 90 posto.

Nicotra stoga kaže kako se okrenuo Hrvatskoj kao potencijalnom izvoru.

- Okus im je malo drugačiji - tlo, stabla, sve je važno za tartufe. No moram reći, usprkos svemu, prilično su dobri - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:23