Solidno, vele

Zaba je u prvih pola godine ostvarila 94% veću dobit nego lani, a PBZ 47 posto

Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke
 Boris Kovačev / CROPIX

Vodeće banke su se pohvalile dobrim rezultatima u prvih šest mjeseci ove godine.

Zagrebačka banka je tako ostvarila 780 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 94 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su poslovni prihodi dosegnuli 2,1 milijardu kuna i bili su 17 posto viši, izvjestili su u petak iz te banke. Privredna banka Zagreb je pak u prvom je polugodištu imala 675,4 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 47 posto prema istom razdoblju lani, podaci su iz financijskog izvješća koje je prenijela Hina.

Zagrebačka banka

Kako navode u Zagrebačkoj banci, ostvarila je solidan poslovni rezultat temeljen na održivom rastu poslovnih prihoda i odgovornom pristupu upravljanju rizicima. Smanjena je ukupna razina neprihodujućih kredita uz pokrivenost rezervacijama od 60,6 posto.

Zbog pozitivnih trendova u makroekonomskom okruženju i ostvarenog gospodarskog rasta zabilježen je porast kreditne aktivnosti u segmentima potrošačkog financiranja, poduzeća i države. Ukupni volumen kredita je ostao stabilan unatoč konverziji kredita u švicarskim francima.

Poslovni prihodi u prvom polugodištu iznose 2,1 milijardu kuna i povećani su za 17 posto. Prihodi su povećani najvećim dijelom zbog porasta neto dobiti od trgovanja i ostalih prihoda te smanjenja troškova vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke, navode iz Banke.

Neto prihod od kamata dosegnuo je 1,36 milijardi kuna i veći je za 1,8 posto, kao rezultat stabilnog prosječnog volumena kredita i nižih troškova financiranja. Povećan je i neto prihod od provizija i naknada, za 4,9 posto, na 468 milijuna kuna.

Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi iznose 321 milijun kuna i veći su za 483,6 posto što je rezultat ostvarene dobiti u iznosu od 135 milijuna kuna od prodaje udjela u Visa Europe Limited te viših neto prihoda od trgovanja kada je rezultat bio pod negativnim utjecajem aprecijacije tečaja švicarskog franka i primjene Zakona o dopuni Zakona o potrošačkom kreditiranju iz siječnja 2015., navode iz Banke.

Troškovi poslovanja iznosili su u prvom polugodištu 893 milijuna kuna i povećani su za 4,8 posto.

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosila je 1,25 milijardi kuna i porasla je 27,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke su 302 milijuna kuna i manji su za 38,9 posto, navodi se u izvješću.

Iz Zagrebačke banke navode kako su neto krediti komitentima stabilni i iznose 69,6 milijardi kuna unatoč konverziji kredita u švicarskim francima.

Depoziti komitenata čine primarni izvor financiranja i krajem prvog polugodišta su iznosili 72,48 milijardi kuna te su porasli 1,3 posto i to porastom depozita trgovačkih društava. Omjer kredita i depozita je stabilan i iznosi 96 posto, navodi se u priopćenju.

Depoziti banaka i uzeti zajmovi iznosili su 10,5 milijardi kuna i smanjeni su za 30,3 posto) uslijed manjih potreba za financiranjem.

Ostale obveze iznose 3,4 milijarde kuna i smanjenje su 25,3 posto, najvećim dijelom se odnosi na iskorištenje rezerviranja za gubitke za konverziju kredita u švicarskim francima.

Kapital i rezerve Banke iznose 15,5 milijardi kuna i povećane su za 4,8 posto.

Grupa Zagrebačke banke je u prvom polugodištu ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 931 milijun kuna, što je rast od 69 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Poslovni prihodi Grupe su iznosili 2,7 milijardi kuna i veći su za 15,6 posto.

Privredna banka Zagreb

Tijekom prvih šest mjeseci PBZ je ostvario kamatni prihod u iznosu od 1,45 milijardi kuna, dok kamatni troškovi iznose 301,5 milijuna kuna.

"Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa se nastavlja i dalje što je utjecalo na kamatne rezultate tijekom prvog polugodišta ove godine", navodi se u izvješću.

U prvom je polugodištu ostvareno 314,7 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što čini stabilni doprinos nekamatnih prihoda u ukupnom rezultatu Banke. Neto prihodi od provizija i naknada porasli su u odnosu na isto lanjsko razdoblje za šest posto.

U segmentu poslovanja s vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima, uključujući i dobitke/gubitke od obračunatih tečajnih razlika PBZ je ostvarila neto pozitivan rezultat od 237,7 milijuna kuna. Na taj je rezultat, kako navode, utjecao i izvanredni prihod od preuzimanja Visa Europe u iznosu od 148,4 milijuna kuna prije poreza. Spomenuti prihod uključuje nadoknadu u novcu te preferencijalne dionice Visa Inc.

Opći administrativni troškovi zajedno s ostalim troškovima iznose 746,4 milijuna kuna i gotovo su na istoj razini kao lani, navodi se.

Imovina Banke na kraju prvog polugodišta je iznosila 68,7 milijardi kuna. Najveći segment imovine čine krediti komitentima s udjelom od 65,6 posto.

Ukupni kapital s kojim Banka raspolaže iznosi 11,8 milijardi kuna i predstavlja 17,2 postotni udio strukture bilance stanja. Najznačajniji izvori sredstava su depoziti sa 77 postotnim udjelom i krediti od financijskih institucija sa 4 postotnim udjelom.

PBZ Grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 829,6 milijuna kuna, što je 38,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:32