Tržište kapitala

ZAGREBAČKA BURZA Prekinut trend ludog rasta dionica Agrokorovih kompanija

 Boris Kovačev / CROPIX

Nakon što su jučer cijene dionica Agrokorovih kompanija znatno skočile, danas su ulagači ipak bili oprezniji.

Cijena dionice Leda pala je danas na Zagrebačkoj burzi za gotovo 20 posto na 960 kuna oko 13:30 sati. To je bio ujedno i najveći pad od bilo koje dionice. Vrijednost dionica Belja skliznula je 10 posto na devet kuna, a Jamnice za blagih 3,7 posto na 13.001 kunu. Cijena dionice Vupika skočila je za oko 18 posto na 16,51 kunu. Od dionica koncerna koje kotiraju na burzi jedino je cijena dionice Zvijezde ostala nepromijenjena.

Najveći promet od čak 10,5 milijuna kuna imala je dionica društva Imperial hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam. To je prvi put u zadnja tri dana na burzi da se dionicom Leda nije trgovalo s najvećim prometom. Investitori su danas, pak, s dionicom Leda trgovali u iznosu od 4,2 milijuna kuna, što je dvostruko manje nego u isto vrijeme jučer. Po likvidnosti se ističe i dionica Jamnice, s ostvarenih 2,6 milijuna kuna prometa te Ine s milijun kuna.

Dionički Crobex indeksi su uzletjeli, i to nakon sedam dana pada. Indeks Crobex skočio je 1,06 posto na 1835 bodova, dok je Crobex10 također porastao za oko jedan posto na 1082 boda.

Ukupni promet na burzi dosegao je visokih 24 milijun kuna, što je više nego jučer u isto vrijeme, iako se Agrokorovim tvrtkama trguje manje. To pokazuje da poduzeća iz sastava koncerna polako izlaze iz fokusa ulagača koji su odlučili pažnju usmjeriti i na druge kompanije na burzi.

Većina dionica jutros je bilježila rast cijene. Među njima najveći rast od 24, 8 posto imala je cijena dionice Olympia Vodice koja je došla na 75 kuna. Vrijednost dionica Petrokemije uzletjela je 21,25 posto na 16,49 kuna.

Porasle su i dionice telekomunikacijskih tvrtki, poput Hrvatskog Telekoma (HT) za 0,54 posto na 170,91 kunu i Optima Telekoma za dva posto na tri kune. HT je imao promet od milijuna kuna, a Optima 765 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:11