RAK RANA DRUŠTVA

'GDJE SMO MI TO DOŠLI' Hrvatsko iskustvo investitora koji je uložio milijune eura: 'Sjajni su vam arhitekti, inženjeri, građevinari, ali...'

 Željko Sop / HANZA MEDIA

Eliahu Koren, investitor iz Izraela, napokon je dobio sudski spor započet prije skoro šest godina, oko projekta u koji je uloženo 11 milijuna eura.

Hvali hrvatski bankarski sustav, institucije koje izdaju dozvole koje omogućuju investiranje, arhitekte, inženjere i graditelje, ali pun je kritika na račun pravosudnog sustava i zaštite ulagača kad dođe do kršenja poslovnih ugovora, ispričao je u razgovoru za Novi list. U Hrvatskoj je, rekao je, problem u sudskoj zaštiti i odvjetnicima koji su spremni zastupati nezakonite zahtjeve i pisati ometajuće tužbe bez kazne.

Radi se o slučaju koji sasvim jasno opisuje zašto je Hrvatska, između ostaloga, tek 74. na globalnoj ljestvici konkurentnosti.

S tvrtkom EXOM počeo je Koren prvu fazu gradnje stambenih i poslovnih prostora 2007. godine u Rijeci, kada je između desetak tvrtki koje su dale svoje ponude 'ključ u ruke', izabrana jedna varaždinska tvrtka.

Uporabna dozvola je dobivena u ožujku 2010. godine. „Sve je bilo spremno za primopredaju objekata investitoru i konačno početak useljenja 45 kupaca koji su to s nestrpljenjem očekivali i koji su stanove kupili tijekom gradnje vjerujući u investitora. A onda, kako to biva u mnogim lijepim pričama, slijedi jedno mučno – ali. Izvođač radova odbija predati objekte zahtijevajući, sedam dakle mjeseci nakon završetka radova i plaćenih svih računa prema ugovoru, dodatnih 400 tisuća eura. Čak pokušava blokirati imovinu i novčana sredstva investitora koji prihvaća stav da će i to platiti bez sudskog postupka ako vještačenja sadržaja zahtjeva potvrde ovlašteni vještaci. Ali – nezavisni vještaci potvrđuju da je zahtjev neutemeljen, naknadno isto čini i sudski proces“, piše Novi list.

Koren kaže kako mu ni danas, kad se proces konačno okončao, nije jasno u čemu je izvođač radova pronašao prostor za nova potraživanja. No, krenuo ih je namiriti sudskim putem. Zbog tužbe na sudu u Varaždinu na svim etažnim jedinicama, stanovima, poslovnim prostorima, garažama u zemljišnim knjigama je upisana zabilježba spora, što je sprečavalo kupce da kupuju stanove kreditima banaka jer banke ne odobravaju kredite ako vlasnički papiri nisu 'čisti'.

Potom se sudski proces, nakon žalbe, preselio na Visoki trgovački sud u Zagrebu.

„A tu je i početak značajnog preispitivanja mog povjerenja prema upuštanju u nove hrvatske investicije“, kaže Koren. „Na čak deset požurnica našeg odvjetničkog ureda u više od tri godine koliko je predmet bio na Višem trgovačkom sudu, dobivali smo odgovor – predmet nije prioritet. Imate na lageru pedesetak neprodanih stanova, u koji ste investirali vlastiti novac i kredit banke koji možete vratiti jedino iz prodaje nekretnina, a nemate odgovor suda na pitanje tko je u pravu – investitor ili tužitelj?! Vjerujte mi tako je nešto ma u kojoj civiliziranoj zemlji nemoguće“, kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:27