HUP I EBRD

INICIJATIVA PRIVATNOG SEKTORA ZA MLADE Stručna praksa za vrijeme studiranja, zasad uključeno 30 fakulteta i 120 tvrtki

U prostorijama Ekonomskog fakulteta u Zagrebu predstavljena je Inicijativa privatnog sektora za mlade
 Arhiva / HANZA MEDIA

Inicijativu privatnog sektora za mlade (PSYI) su pokrenule Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s privatnim tvrtkama, profesionalnim udrugama žena i akademskim institucijama, objavljeno je u ponedjeljak, a organizacijski partneri su Fakultet elektrotehnike i računarstva u Osijeku, Vijeće studenata i konzultantska tvrtka People 1st iz Velike Britanije.

"Inicijativa će studentima omogućavati održavanje stručnih praksi već za vrijeme studija, a odražava zajednički napor pružatelja usluga obrazovanja i poslodavaca, uz prepoznavanje važnosti rješavanja neusklađenosti vještina mladih ljudi i širenja gospodarskih mogućnosti za žene u procesu tranzicije prema konkurentnom, tržišno orijentiranom gospodarstvu, koje podržava dugoročno održiv rast", stoji u priopćenju HUP-a.

Prakse su dostupne svim studentima čiji fakulteti su uključeni u Inicijativu, a zasad se uključilo više od 30 visokoškolskih ustanova te više od 120 tvrtki, a dogovoreno je preko 550 mjesta za praksu. Standardno trajanje studentske prakse u okviru ovog projekta najmanje je šest tjedana, a najviše šest mjeseci.

Nakon što fakulteti provedu selekciju, poslodavci odabiru one studente koji će prema njihovom mišljenju imati najviše koristi od rada u njihovoj tvrtki te im osiguravaju mentora – osobu koja će cijelo vrijeme pratiti razvoj i rast studenta-praktikanta.

„Nije nam bio cilj mlade osobe 'baciti u vatru' te ih ostaviti bez stručnog vodstva. Glavna zadaća ove Inicijative je osigurati kvalitetno učenje uz rad i stručnu praksu, a to je jedino moguće uz mentora koji će neprestano studentu biti na raspolaganju unutar tvrtke te mu davati informacije o tome što se od njega konkretno očekuje te na kraju vrednovati njegov rad i napredak,“ izjavila je Nataša Novaković (HUP).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:49