KUPIO STROJ KAKAV NEMA NITKO

NE ODLAZE SVI IZ SLAVONIJE Maturant Hrvoje već je krenuo u biznis i zapošljavanje

Ilustracija
 Facebook/ / CROPIX

Premda je iz dana u dan sve veći broj onih koji trbuhom za kruhom odlaze iiz Baranje, postoje i suprotni primjeri, piše Glas Slavonije.

Naime, Miljenko Jumić iz baranjskog mjesta Grabovac odlučio je uz pomoć partnera iz Donjeg Miholjca pomoći sinu Hrvoju otvorivši mu tvrtku Bio-polje, a sve stoga kako bi ga zadržao kod kuće i omogućio mu da živi od poljoprivrede.

Nije ga, doduše, morao jako nagovarati, budući da sada osamnaestodišnji Hrvoje od malih nogu - živi za poljoprivredu.

- Osim tu i tamo gimnastike, bavljenje poljoprivredom mi je opsesija. Još od prije nekoliko godina sam orem, sijem, tanjuram i obavljam druge poljoprivredne poslove - kazuje Hrvoje, koji je ove godine završio srednju poljoprivrednu školu u Osijeku. Premda još nije dobio ni svjedodžbu, postao je direktor spomenute tvrtke. Prva mu je investicija nabava višenamjenskog stroja njemačke tvrtke Zumhammer, specijaliziranog za gnojidbu.

- Koliko znamo, ovo je jedini takav stroj u Hrvatskoj, a ako nije jedini, onda je među rijetkima. Upravo stoga smo ga dobili nešto povoljnije, kako bi se proizvođač probio na hrvatsko tržište. Njime polako zaokružujemo priču oko ekološke gnojidbe, koja je znatno bolja i učinkovitija od one mineralnim gnojivima - kaže Hrvoje.

Premda gospodarstvo Jumić i OPG-ovi u njihovom vlasništvu obrađuju približno 240 hektara zemljišta, želja im je uslužno obavljati gnojidbu i drugim baranjskim poljoprivrednicima.

- Ako sve pođe prema planu, javljat ćemo se na domaće i inozemne natječaje. Željeli bismo graditi silose za naše potrebe te nabaviti petstotinjak rasplodnih krmača i krenuti s intenzivnijim bavljenjem stočarstvom na način kako se to nekada radilo u Baranji - kažu, napominjući kako u planu imaju i otvaranje novih radnih mjesta, na kojima bi radili mladi ljudi, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:10