PROJEKT EPH

PRAVA PITANJA II Valentić, Linić i Šonje o tome kako reforme komunicirati građanima, a da se dobije njihovu potporu

 Neja Markičević / EPH

U sklopu projekta Prava pitanja 2, koji je fokusiran na sljedeći proračun, koji će biti prvi pravi, upravo testni zadatak nove vlade, kojagod bila, u srijedu je u Europa Press Holdingu održana diskusija o reformskim potencijalima hrvatskog društva i politike.

O tome kako reforme komunicirati građanima, a da se dobije njihovu potporu, unatoč otporu mogućih manjinskih interesnih skupina, zatim političkim strankama, parlamentu, kako pojasniti da su reforme na korist većine, a da manjina ne gubi prava nego privilegije – diskutirali su Nikica Valentić, bivši HDZ-ov premijer, Slavko Linić, bivši potpredsjednik Vlade i ministar financija, te Velimir Šonje, jedan od autora antiinflacijskog programa iz 1993., a službenik u HNB-u u vrijeme najsnažnijeg usavršavanja i prilagodbe suvremenim standardima te samostalni konzultant.

Slavko Linić Velimir Šonje Nikica Valentić

I Valentić i Linić inzistirali su prije svega na vjerodostojnosti političara. Valentić je izravno zahtijevao da budući premijer i vlada uz program koji predlažu istaknu I opciju prema kojoj u slučaju neuspjeha i prepreka u njegovoj provedbi odlaze s dužnosti. Linić je u pripremi imao mjere koje brzo mogu biti vidljive, a odnose se ponajprije na zahvate u javnim poduzećima, željeznicama i autocestama, čijom bi provedbom kredibilitet reformatora bio učvršćen, dok je Velimir Šonje podijelio mjere na lake, srednje i dugotrajne. Svi su se složili da se u provedbu ne srlja, da reforme moraju biti pripremljene (a Linić tvrdi da zahvati koje predlaže jesu, odnosno mogu biti brzo pripremljeni) te da uporno moraju biti komunicirani javnosti.

Cjeloviti izvještaj s diskusije bit će objavljen u Magazinu Jutarnjeg lista u subotu, a ovdje možete pogledati kratke video-izjave sudionika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:17