PRIJEDLOG

PRESTANAK PRERADE NAFTE Ina razmatra gašenje Rafinerije Sisak 2018.

Konačna odluka još nije donesena, no bude li, 600 radnika zbrinulo bi se otpremninama
 Boris Kovačev / CROPIX

Na radionici uprave Ine, održanoj u srijedu, jedan od prijedloga u okviru Plana poslovanja za 2017. predviđa i prestanak prerađivanja nafte u rafineriji Sisak u toj godini, neslužbeno smo doznali od visokog izvora u toj kompaniji.

Kako nam je rečeno, još uvijek nije donesena konačna odluka, a taj prijedlog sadrži i odredbu da se u 2018. otpremninama zbrine oko 600 radnika u toj rafineriji. Otpremnine bi se trebale, kako doznajemo kretati od 250 tisuća kuna do 300 tisuća kuna, a radnici bi tijekom 2017. i dalje dobivali plaću. Iz Ine smo dobili odgovor kako bi se “Plan za iduću godinu trebao raspravljati u narednom razdoblju i biti donesen do kraja godine”. Raspravljaju se različiti poslovni scenariji s ciljem unaprjeđenja poslovanja kompanije.”Odluka o rafineriji u Sisku koju navodite u svom upitu, nije donesena”, navodi se u službenom odgovoru koji smo dobili, ali nije demantirano da taj prijedlog nije bio “na stolu”.

Podsjetimo, posljednji put su sličnu odluku na razini uprave Ine blokirali, kako se neslužbeno moglo doznati, hrvatski predstavnici u upravi (Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Mayer) u srpnju ove godine, tako što su srušili kvorum prilikom glasanja. Naime, njihov stav je bio se konačna odluka o rafineriji Sisak mora donijeti na razini glavnih dioničara, Vlade RH i MOL-a, te da MOL ne bi smio uvjetovati početak modernizacije riječke rafinerije gašenjem sisačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:26