ADRIS GRUPA

A. VLAHOVIĆ NAKON OBJAVE DOBITI OD POLA MILIJARDE KUNA: Stvorili smo rastuće, dugoročno održive poslove i sačuvali respektabilan ulagački potencijal

Ante Vlahović, Adris grupa
 Jure Mišković / HANZA MEDIA

Rovinjska grupacija Adris ostvarila je u prošloj godini ukupne prihode od 5,55 milijardi kuna te neto dobit od 501 milijun kuna, što je povećanje od 27 posto u odnosu na godinu prije, priopćili su iz te tvrtke.

Kada se isključe jednokratni učinci izvanredne neto dobiti ostvarene transakcijom duhanskog dijela poslovanja, neto dobit iznosi 446 milijuna kuna, što je 19 posto više od dobiti u 2015. Ako se odluka usvoji na glavnoj skupštini zakazanoj za 14. lipnja, dioničarima će biti i isplaćena dividenda od 17 kuna po dionici, za što će se iz neraspoređene zadržane dobiti izdvojiti 278,8 milijuna kuna.

Najbolja potvrda

- Ostvareni rezultati najbolja su potvrda da je Adris uspješno dovršio transformaciju tvrtke. Stvorili smo rastuće i dugoročno održive poslove te sačuvali respektabilan investicijski potencijal. Danas smo izloženi novim poslovnim izazovima, ali naše korporativne vrijednosti - usredotočenost na postavljene ciljeve, otvorenost novim znanjima, suvremenim tehnologijama te najboljim korporativnim i organizacijskim praksama, uz prepoznatljivu privrženost naših zaposlenika i dioničara tvrtki - jamstvo su daljnjeg jačanja - izjavio je Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe.

Svaka članica Adris grupe iskazala je rast naturalnih pokazatelja, prihoda i neto dobiti.

Tako je Maistra lani ostvarila 3,1 milijun noćenja (rast od tri posto u odnosu na godinu prije) te nastavila ciklus investiranja, najviše u segmente hotelske ponude. Uloženo je gotovo 500 milijuna kuna, a najveća investicija, od 300 milijuna kuna, bila je ona u obiteljski hotel Amarin. U tijeku je i gradnja novog hotela Park kojim će zaokružiti hotelsku ponudu u Rovinju, a do 2020. planiraju uložiti još dvije milijarde kuna, čime će 95 posto hotelskih kapaciteta biti na najvišoj razini ponude. Sve je to, kako objašnjavaju u grupaciji, utjecalo na rast poslovnih prihoda od 10 posto, koji su se popeli na 950 milijuna kuna, te rast neto dobiti od 28 posto, na 131 milijun kuna. Cromaris, koji se natječe na tržištu orada i brancina, što je najbrže rastući tržišni segment, u Europi je, također, poboljšao poslovne rezultate.

Veći udio

Lani je ostvario neto dobit od 13,1 milijun kuna, što je dvostruko više nego godinu prije, a za šest posto su im porasli i poslovni prihodi, na 362 milijuna kuna. Kao i Maistra, nastavljaju s investicijskim ciklusom te u idućih pet godina planiraju uložiti gotovo 400 milijuna kuna. S rezultatima ih slijedi i Croatia osiguranje, koje od 2014. prolazi proces transformacije, a nakon dugogodišnjeg trenda pada, drugu godinu zaredom postiglo je blag rast tržišnog udjela, koji sada iznosi 29,1 posto. Analizirajući cjelogodišnje poslovanje u 2016., ostvarilo je neto dobit od 175 milijuna kuna, što je 54 posto više nego godinu prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:45