Val preuzimanja od 11 mlrd. $

ALARM U NJEMAČKOJ Kinezi kupuju jednu kompaniju tjedno, ministar gospodarstva povukao dozvolu za preuzimanje tehnološke kompanije Aixtron

Roboti njemačkog proizvođača Kuka kojeg je preuzela kineska Midea Group
 Nigel Treblin / REUTERS

Kineske kompanije od siječnja ove godine kupuju jednu njemačku kompaniju na tjedan, objavio je servis Dealogic, a citira ga Wall Street Journal. Alarm zbog tog trenda je vjerojatno i razlog zašto je njemačko ministarstvo gospodarstva u ponedjeljak povuklo svoje odobrenje za prodaju visokotehnološke kompanije Aixtron SE kineskoj kompaniji.

U pitanju je pokušaj preuzimanja vrijedan 670 milijuna eura, a kupac je njemačka jedinica kineskog fonda Grand Chip Investment. Na vijest o povlačenju odobrenja za transakciju, koje nije službeno objašnjeno, dionica Aixtrona je u ponedjeljak ujutro pala 7,8%.

U prvih devet mjeseci ove godine, računa se, Kinezi su potrošili oko 11 milijardi dolara na njemačke kompanije, piše WSJ.

Ove je godine među najvećim kineskim preuzimanjima u tehnološkom sektoru bilo ono koje je provela Midea Group, kupivši za 5 milijardi dolara njemačkog proizvođača robota Kuka AG, koji opskrbljuje automobilsku i avio industriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:49