Anketa u 121 austrijskoj tvrtki

AUSTRIJSKI BIZNISMENI OPTIMISTIČNIJI OKO HRVATSKE Zbog oporavka gospodarstva porasla poslovna očekivanja, ali 'klasične' hrvatske boljke još su tu

 Arhiva / Hanza Media

Oporavak hrvatskoga gospodarstva reflektira se i u očekivanjima gospodarstvenika, koji poslovnu klimu u Hrvatskoj sada ocjenjuju znatno pozitivnije nego ranije.

Pokazuje to i istraživanje koje je proveo Austrijski ured za vanjsku trgovinu, a koje je obuhvatilo121 austrijsko poduzeće u Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno tijekom listopada i studenoga prošle godine - dakle, u vrijeme forimranja nove Vlade u Zagrebu - a njegovi su rezultati prezentirani danas.

Prema tim rezultatima, austrijski gospodarstvenici u Hrvatskoj optimističniji su čak i od onih koji posluju u susjednoj Sloveniji, te sa znatno više optimizma gledaju u godinu pred sobom nego što je to bilo lani.

Tako je, primjerice, lani njih 42 posto za poslovnu klimu u Hrvatskoj smatralo da se poboljšava, dok sada bolju poslovnu klimu u narednih 12 mjeseci očekuje njih čak 55 posto.

Čak dvije trećine ispitanika očekuje rast prihoda u Hrvatskoj, a tri petine nada se rastu narudžbi. Rast investicija u sljedećih godinu dana očekuje 42 posto ispitanika, a 41 posto ih najavljuje povecćanje broja zaposlenih.

Kao glavne prepreke poslovanju u Hrvatskoj austrijski investitori i dalje navode "klasične" hrvatske boljke - pravnu nesigurnost, birokratiziranost i nepredvidljivost gospodarske politike. Ipak, za razliku od prošle godine, politička (ne)stabilnost više nije toliko zastupljena. Žale se i na slab platni moral, nisku kupovnu moć i visoke troškove rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:15