Važan je redoslijed prijave

BANKE VEĆ IMAJU GOMILU ZAHTJEVA ZA SUBVENCIONIRANE KREDITE Radit će i za vikend da ih u ponedjeljak odmah predaju u APN gdje su angažirali zaštitare

 
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Kako bi u ponedjeljak odmah ujutro bile spremne za predaju zaprimljenih i provjerenih zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, u bankama će ovog vikenda raditi cijeli timovi službenika, neki vjerojatno i dugo u noć, kako se može čuti.

Naime, kako je glavni kriterij za dobivanje poticaja brzina kojom je netko uspio skupiti i predati traženu dokumentaciju za kredit, tako zapravo o brzini provjere papirologije u bankama u konačnici ovisi tko će upasti na listu.

Danas je pak objavljeno da je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar donio odluku da se ograničava isplata ukupno najviše do 20% osiguranih financijskih sredstva predviđenih za subvencioniranje po pojedinoj kreditnoj instituciji odnosno banci. "Takva raspodjela omogućit će pravedniju raspodjelu predviđenih novčanih sredstava", stoji u priopćenju Ministartsva graditeljstva upućenom u petak, kojom je ograničio međusobnu utrku 10 banaka u podnošenju zahtjeva klijenata APN-u.

Iako je oglas Agencije za promet nekretninama (APN) o početku subvencioniranja stambenih kredita objavljen danas, 10 banaka koje sudjeluju u tom programu već su, naime, primile brojne zahtjeve zainteresiranih građana, kako neslužbeno saznajemo, jer su već neko vrijeme poznati uvjeti i nužni dokumenti.

Primjerice, saznajemo, u Zagrebačkoj banci barataju već sa 400-injak zahtjeva, u PBZ-u više od 200, a u HPB-u ih je još prije dva dana bilo stotinjak… Procjena je da novca biti za najviše 1500 subvencioniranih kredita, a za poticaje je određeno ukupno 17, 5 milijuna kuna. Ušteda pak za prvih 4 godine subvencija može biti i do 15.000 eura, pa je veliki interes građana razumljiv.

Kako su objavili u APN-u, u slučaju više istodobno podnesenih zahtjeva, odobravanje će početi od zahtjeva s manjim iznosom traženog kredita.

U priopćenju je također objavljeno da je APN za ponedjeljak ujutro angažirao "usluge zaštitara iz poslovnog tornja Zagrepčanka koji će se brinuti o redoslijedu dolazaka u i ispred poslovne zgrade te svaku osobu (dostavljača poslovne banke) koja pristupi u i ispred poslovnog tornja, evidentirati (sat i minuta dolaska, ime i prezime, kao i pošiljatelja – poslovnu banku čiju dostavu vrši) te dodijeliti joj redni broj dolaska sukladno kojem će biti ispraćena do prostorija APN-a kad se za to ispune uvjeti odnosno nakon što poslovni toranj otvori svoja vrata. Nadalje, početkom radnog vremena u 7.30 dostavljači po ustrojenom redoslijedu zaštitara, jedan po jedan, ulaze u službene prostorije APN-a i na recepciji im se uručuje broj po kojem se pozivaju u prostorije urudžbenog odjela i predaju zahtjeve".

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama uputila je i poziv GONG-u da prati sam tijek postupka zaprimanja zahtjeva, objavili su u priopćenju iz Ministarstva graditeljstva.

Inače, ministar Štromar je u petak odlučio i da se ukupna sredstva namijenjena za subvencioniranje stambenih kredita dijele u omjeru 75% namijenjenih kupnji stana i 25% namijenjenih za kupnju ili izgradnju kuće.

"Ovakva odluka donesena je kako bi se omogućilo sudjelovanje u subvencioniranju i stanovnika iz onih područja Republike Hrvatske gdje je slaba ponuda stanova te kako bi se na taj način potaknula ravnomjernija dostupnost korištenja ovog vladinog programa", objavljeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:21