Analiza cijene dionice Mercatora

BIT ĆE TO MRŠAVA NAPLATA AGROKOROVA DUGA Za isti udjel u Mercatoru Rusi bi početkom godine dobili dvostruko više

 Jakov Prkić / HANZA MEDIA

Ruska banka Sberbank, najveći kreditor koncerna Agrokor, najavila je danas da će prodati udio od 18,53 posto u Mercatoru na aukciji za barem 40,53 milijuna eura. No, današnja tržišna vrijednost tog udjela na Ljubljanskoj burzi je milijun eura manja. Stoga, može se zaključiti, kako Sberbank računa da ulagači imaju apetita ponuditi ipak malo više.

Današnja tržišna cijena dionice Mercatora bila je 35,5 eura, a početkom godine iznosila je 68 eura. Kako je Mercator tada imao oko 6,08 milijuna dionica, lako se dolazi do računice kako je udio od 18,53 posto vrijedio 76,7 milijuna eura. Vlasnik tog udjela bila je nizozemska tvrtka Agrokor Investment B.V. u vlasništvu Ivice Todorića.

Agrokor je 2014. kupio većinski udio u Mercatoru po cijeni od 86 eura po dionici, a u ponudi za preuzimanje iste je godine i ostalim dioničarima nudio za dionicu 86 eura.

Ivica Todorić je Agrokor Investment BV osnovao iste godine, sa sjedištem u Nizozemskoj. Ta je tvrtka došla do dionica Mercatora pretvaranjem kredita od oko 200 milijuna eura u vlasnički udjel. U nekoliko je navrata taj udjel smanjivan u korist Agrokora d.d., zadnji put u proljeće ove godine, te je s početnih 38,18 posto udjela Agrokor Investment BV došao na 18,53 posto dionica Mercatora.

Todorić je očito za nedavnu financijsku pomoć Sberbanke jamčio i s udjelom tih 18,53 posto u Mercatoru, a Sberbank je sada odlučio naplatiti barem dio svojih potraživanja.

Udio ruske banke danas je na LJSE vrijedio oko 39,5 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:09