Matko Bolanča

Bivši direktor Plive kupio jednu od vodećih hrvatskih turističkih agencija, najavljuje nova ulaganja

Matko Bolanča, bivši član NO-a Peveca, vlasnik Inspire Investments, društva za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima
 Boris Kovačev / CROPIX

Društvo Inspire Investments postalo je većinski vlasnik zagrebačke turističke agencije Kompas preuzevši za račun fonda Inspire Fusion 86 posto udjela u toj agenciji, doznaje se iz tog Društva.

"Preuzimanjem jedne od vodećih domaćih turističkih agencija Kompasa d.d., Inspire Investments nastavlja najavljena ulaganja u turistički sektor. Ranijim preuzimanjem Fleet rent a cara te budućim ulaganjima u turizam nastaje nova grupacija koja će u idućim godinama dodatno pridonijeti razvoju turizma i pozitivno utjecati na ukupan rezultat domaćeg turističkog proizvoda", ističu iz Inspire Investmentsa čije je sjedište u Zagrebu.

Za proces preuzimanja 86 posto udjela u zagrebačkom Kompasu kažu da je dovršen ovih dana potpisom ugovora, čime je okončana i višemjesečna dubinska analize poslovanja Kompasa te kompletirana transakcija koju su potpisima ovjerili Matko Bolanča za račun Fonda, te Ivan Pukšar, dosadašnji većinski vlasnik i direktor Kompasa.

Točan iznos transakcije ne otkrivaju jer je, kako napominju, ugovorno zaštićen kao poslovna tajna, ali naglašavaju da se strategija Inspire Investments-a temelji na procesima okrupnjavanja poslovnih subjekata koji pokrivaju uslužni sektor u najvećoj mjeri oslonjen na turizam.

Najavljuju da će projekt okrupnjavanja u budućnosti dobiti nove 'konture', kao i da će nove potencijalne akvizicije imati za cilj dodatno oplemenjivanje i jačanje grupacije na čijem je čelu Inspire Investments u vlasništvu Matka Bolanče i Krešimira Kukeca.

Komentirajući preuzimanje Kompasa, Matko Bolanča ističe da je to novi i strateški vrlo bitan iskorak kroz ulaganje u poslovni subjekt koji pokazuje izniman potencijal za značajan rast i širenje poslovanja.

"Naša je namjera u skorije vrijeme kreirati određene strateške promjene fokusa poslovanja Kompasa. To se posebno odnosi na jačanje incominga, čime planiramo stvoriti željene preduvjete za unapređenje svih ostalih segmenata poslovanja, a već sada možemo najaviti da ćemo promjenom poslovnog modela kroz primjenu inovativnih tehnologija i procedura poslovanja nastojati ostvariti značajne iskorake ka daljnjem rastu poslovanja i profitabilnosti, što nikako ne znači da ćemo mijenjati ili negativno utjecati na stabilnost radnog kadra, već će nam fokus biti na unapređenju njihovog znanja i refokusiranje na poslovne prioritete", poručio je Bolanča.

On je bio predsjednik Uprave Plive uoči Tevina preuzimanja.

Naglašava da im je dugoročni cilj stvaranje stabilne i jake turističke priče koja će kroz jačanje postojećeg poslovanja i primjenom novih modela usluga ostvarivati zadane poslovne rezultate na razini profitabilnosti i cjelokupne financijske stabilnosti.

Za Ivana Pukšara, dosadašnjeg većinskog vlasnika, doznaje se da i dalje ostaje dio Kompasa, kao savjetnik uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 13:15