Uoči dražbe 18,5% Mercatora

BRANKO ROGLIĆ: 'Oforme li Slovenci konzorcij za kupnju udjela u Mercatoru, i Orbico bi mogao sudjelovati. Sami nećemo u to ulaziti'

Branko Roglić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Ruski Sberbank će za 10-ak dana na prodaju ponuditi 18,53 posto dionica Mercatora, a velika je nepoznanica tko bi uopće mogao biti zainteresiran za takav manjinski udjel u trgovačkom lancu koji kontrolira Agrokor i priprema se za restrukturiranje.

Kad se ovog proljeća razbuktala kriza u Agrokoru, u Sloveniji se, doduše, pokrenula javna rasprava o tome je li vrijeme da se Mercator vrati u domaće ruke, no niti je taj trgovački lanac bio na prodaju niti je bilo ozbiljnih pokušaja da se prikupi kapital za eventualnu kupovinu. Sada, kad se nudi manjinski paket, slovenski ministar je objavio da država neće sudjelovati na aukciji (iako je donila 'lex mercator' i postavila svog čovjeka u upravu). No, tamošnji mediji ipak prenose informacije neimenovanih izvora da se u slovenskom državnom vrhu bave idejom da to učini neka državna tvrtka, možda Petrol.

Jesu li zainteresirani hrvatski poduzetnici koji imaju značajni dio biznisa u Sloveniji?

Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe, najvećeg europskog distributera robe široke potrošnje i kozmetike, kaže nam da zasad to ne planira, ali da bi Sloveniji možda bilo dobro da to učini.

„Ako bi se tamo pojavio netko zainteresiran, neki konzorcij, možda bismo i mi sudjelovali. Sami sigurno nećemo ulaziti u retail“, odgovorio je na naš upit Roglić.

U Atlantic grupi, koja je vlasnik Droga Kolinske, kažu da nemaju saznanja o tome da li Slovenci okupljaju konzorcij tvrtki za kupnju udjela u Mercatoru, a da Atlantic u tome ionako ne bi sudjelovao.

Početna cijena koju je Sberbank istaknuo za 18,53 posto dionica je 40,53 milijuna eura, što je blizu aktualne tržišne cijene na Ljubljanskoj burzi gdje dionica vrijedi 39 eura.

Agrokor d.d. je vlasnik 69,57 posto dionica Mercatora i taj dio je sada pod zaštitom lex Agrokor, a Sberbank je do dionica došao aktiviravši kolateral koji je Agrokor dao Rusima u veljači za zadnji kredit od 100 milijuna eura, u nizozemskoj tvrtki Agrokor Investment BV.

Mercator ima oko 844 milijuna eura neto financijskog duga, a tu su i 46 milijuna eura dugoročnih i 580,06 milijuna eura kratkoročnih poslovnih obveza, pisale su slovenske Finance u travnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:23