Trebaju strateškog partnera

Brodosplit bi preuzeo pulski škver, ali tek kad se počiste dubioze: 'Za sanaciju im treba između jedne i dvije milijarde kuna'

Uljanik će, kako sada stvari stoje, morati potražiti strateškog partnera koji bi u škver ubrizgao svjež novac i tako mu osigurao nastavak poslovanja.
I dok se u dijelu političkih i poslovnih krugova kao mogući strateški ulagač u pulsko brodogradilište, u čijem je vlasništvu i riječki 3. maj, ponovno spominje brodogradilište iz Monfalconea nedaleko od Trsta, interes za ulaskom u vlasničku strukturu Uljanika - iako zasad samo uvjetni - pokazuju i pojedini domaći ulagači.

Mogući potez

Naime, za preuzimanje Uljanika interes pokazuje i Brodosplit. To nam je u kratkom razgovoru potvrdio Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave splitskoga škvera. No šef Brodosplita pritom nam je naglasio da ne želi u ovom trenutku preuzimati Uljanik, nego da bi takav poslovni potez mogao biti u igri u budućnosti, nakon što se, kako je istaknuo, raščiste dubioze u kojima je pulski škver.

- Uljanik je sada u situaciji u kojoj je Brodosplit bio 2010. godine, za njegovu sanaciju potrebno je između milijardu i dvije milijarde kuna. Naš interes za Uljanikom postoji, to više što je DIV Grupi u cilju širenje, ali to bi bilo teško bez sanacije Uljanika. Zasad, dakle, ne bismo preuzimali Uljanik, ali u budućnosti tako nešto ne isključujemo - rekao nam je Debeljak, čija DIV Grupa uključuje i Brodosplit.

Drugim riječima, Debeljakov odgovor o mogućem preuzimanju Uljanika u ovom bi se trenutku mogao sažeti kao “trenutno ne, a u budućnosti možda”. Dodaje i da bi podržao opciju da u Uljanik uđe neki drugi strateški partner, a da Brodosplit pomogne u restrukturiranju kroz, primjerice, prijenos “know-howa”. Pritom ključnim procesom oporavka pulskoga brodogradilišta smatra restrukturiranje.
- Ako bismo ušli u Uljanik, napravili bismo restrukturiranje, kao što smo to napravili i u Brodosplitu. Prodaja i nabava moraju biti pod potpunim nadzorom, jer su ključne u tom procesu, a onda bismo vidjeli što je isplativo očuvati i dalje razvijati, a što nije - objašnjava Debeljak.

Talijanski Monfalcone

Pitanje jesu li zainteresirani za sudjelovanje u dokapitalizaciji Uljanika postavili smo i talijanskom Monfalconeu, no do zaključenja izdanja nismo dobili odgovor.
I dio dobrih poznavatelja stanja u brodogradnji s kojima smo razgovarali kaže nam da, prema njihovim informacijama, ima zainteresiranih za ulazak u vlasničku strukturu Uljanika. Ipak, podsjećaju da se pulski škver suočava s velikim dubiozama i da ih najprije treba riješiti kako bi se našao kvalitetan ulagač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:29