NAJAVA POVLAČENJA SBERBANKE IZ EU

Damir Novotny: 'Uvijek se nametalo pitanje zašto je Sberbank izašao na EU tržište. Radilo se prije svega o političkom projektu širenja utjecaja'

 Heinz-Peter BaderTv / REUTERS

German Gref, predsjednik Uprave ruske državne banke Sberbank, najavio je u petak da će banka napustiti niz europskih zemalja zbog teškoća u poslovanju povezanog sa sankcijama i regulatornim pritiscima, ali nije precizirao iz kojih zemalja će se banka povući, pa ni da li se to odnosi na Hrvatsku.

Na pitanje koje smo o tome danas uputili u Sberbank Hrvatska, nismo dobili odgovor.

„Filijala Sberbanka u Hrvatskoj nije osobito značajna i nema veliki tržišni udjel. Naravno da se povlačenje s europskog tržišta neće dogoditi preko noći i vrlo je vjerojatno da će oni pokušati prodati ono što su preuzeli kupivši nekadašnju Volksbanku, što je sada dio mreže Sberbank Europe sa sjedištem u Beču. Ako do toga dođe, to neće imati neke posljedice za bankarsko tržište Hrvatske“, smatra Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Napominje pritom da je hrvatsko tržište prilično zasićeno što se tiče kreditne potražnje, a problem plasiranja štednje je prisutan i kod europskih banaka.

„Uvijek se nametalo pitanje zašto bi ruska banka izlazila na europsko tržište ako ima veliku potražnju za kreditima na domaćem tržištu koje nije ni približno zasićeno. Radilo se prije svega o političkom projektu širenja utjecaja ruske vlade u EU“, pojasnio je Novotny.

Ekonomska situacija se u međuvremenu promijenila, a uveden su i sankcije zbog Ukrajine. Također, zbog pada cijene nafte, koja je jedan od glavnih izvora prihoda, rusko gospodarstvo se našlo u problemima.

Ruski medij Vestnik Kavkaza ističe da su sankcije glavni razlog zašto Sberbank ima problema u poslovanju u Europi. „Njihovi europski projekti u središnjoj Europi, pogotovo u Austriji, nisu bili uspješni. Problem je povezan sa sankcijama jer europske Sberbankove podružnice ne mogu izdavati obveznice, pa su njihove aktivnosti ograničene“, rekao je za ruski medij Alexander Abramov, profesor na ruskom sveučilištu Higher School of Economics.

„Sberbank će najvjerojatnije napustiti Austriju, možda i Mađarsku te Bosnu i Hercegovinu jer su regulirane od europskih vlasti i nisu dovoljno lojalne aktivnostima ruske državne banke“, procijenio je Abramov.

Sberbank je, poznato je, jedan od najvećih kreditora Agrokora, u iznosu većem od 1,1 milijardi eura, ali to se odnosi na Sberbank Europe i Sberbank Russia.

Sberbank Europe ima više od 670 tisuća klijenata, 232 poslovnice i zapošljava gotovo 4300 zaposlenika u Europi, stoji u godišnjem izvješću banke za 2016. godinu. Ukupna imovina banke bila je 12,7 milijardi eura.

Prema izvješću, hrvatska Sberbanka je lani imala 69 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, u odnosu na 245 milijuna kuna gubitka iz 2015. godine, uglavnom zbog troškova od 232 milijuna kuna za rezervacije za konverziju kredita vezanih uz švicarski franak. U Hrvatskoj ima više od 72.000 klijenata i zapošljava 507 ljudi. Na hrvatskom tržištu ima tržišni udjel od 2,3 posto i zauzima deveto mjesto među svim bankama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:24