ĐURO ĐAKOVIĆ

Država ostala najveći dioničar, vlasnički udjel u slavonskobrodskoj kompaniji povećao Nenad Bakić

Nenad Bakić
 CROPIX

Nakon što je završio novi krug prikupljanja kapitala, Glavna skupština Đure Đakovića jučer je u Slavonskom Brodu prihvatila odluku o dokapitalizaciji.

Kako je izvjestila Uprava, u procesu dokapitalizacije društva upisano je 2.556.546 novih dionica, što je malo iznad ranije postavljenog donjeg praga od dva i pol milijuna novih dionica. Za njih su investitori uplatili 51.130.920 kuna, čime je, ocjenjuju u Upravi, uspješno provedeno izdanje novih dionica. Sukladno tome, temeljni kapital društva povećan je na nešto više od 203 milijuna kuna i podijeljlen je na 10.153.230 redovnih dionica, od kojih svaka ima nominalnu vrijednost od 20 kuna, stoji u obavijesti Uprave Đure Đakovića, koja je objavljena na stranicama Zagrebačke burze.

No, kakva je točno nova vlasnička struktura Đure Đakovića još se ne zna. Informaciju o tome, naime, jučer se nije moglo dobiti ni u slavonskobrodskoj kompaniji, ni u krugovima investitora: rečeno nam je samo da treba pričekati da se cijeli proces formalno privede kraju, nakon čega će se znati kako su se, po novom, podijelile karte na vlasničkom stolu.

Ono što je, međutim, u ovom terentku poznato je da država ostaje najveći dioničar, ali da svoj vlasnički udio smanjuje na, prema pisanju Poslovnog dnevnika, 38 posto. Prema neslužbenim informacijama, u dokapitalizaciji je sudjelovao i Nenad Bakić, koji je dosad držao 11,83 posto dionica, no nije poznato koliko je upisao novih dionica i s kolikim vlasničkim udjelom u Đuri Đakoviću raspolaže nakon dokapitalizacije.

Očekivanja ulagača govore da bi uskoro mogao uslijediti i novi krug dokapitalizacije, no odluku o tome mora donijeti Glavna skupština. U prilog takvim očekivanjima ulagača govore i ranije odluke kompanije, koje su govorile o izdavanju do 7,6 milijuna novih dionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:10