Prestavili Bijelu knjigu

EVO ŠTO SE PITAJU STRANI ULAGAČI: Nećete golf na Srđu i HE Omblu, a sada više ni LNG terminal. Što Hrvatska zapravo hoće?

Mladen Fogec
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Guverner HNB-a Boris Vujčić pozvao je danas na postizanje konsenzusa oko ključnih reformi u hrvatskom društvu.
"Jako je važno postići konsenzus oko ključnih stvari u političkoj areni", poručio je Vujčić na današnjem predstavljanju Bijele knjige, u Muzeju Mimara, koju je petu godinu zaredom objavilo Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj (FICC).
Vujčić se u svom izlaganju posebno osvrnuo na pad proizvodnosti rada u hrvatskom gospodarstvu, po čemu Hrvatska kaska za drugim tranzicijskim clanicama EU. Najveći dio poduzeća ima, ocijenio je, razmjerno slabu produktivnost, a izuzetak su izvoznici, koji su iskoristili hrvatsko članstvo u EU. Prostor za reforme čelni čovjek središnje banke vidi u obrazovnom sustavu, okretanju drugim izvorima financiranja, a ne samo bankarskim, smanjenju troškova rada, premalom broju radno aktivnih i u povećanju učinkovitosti države.
I Mladen Fogec, predsjednik FICC-a, upozorio je da hrvatsko društvo zapravo ne zna što hoće.
"Mi još uvijek, u 2017., nećemo golf na Srđu, nećemo Omblu, a sada više ni LNG. Pitanje je što mi u Hrvatskoj zapravo hoćemo?!", zapitao se Fogec. Dodao je kako se nada da će se Vlada oduprijeti populizmu.
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić poručila je, pak, kako reforme ostaju jedan od nosivih stupova Vlade u kojoj sjedi. Najavila je daljnje objedinjavanje inspekcija i nastavak rezanja parafiskalnih nameta, kao i bolju procjenu učinaka propisa na poslovanje tvrtki.
"No, strukturne reforme ne mogu dati rezultata bez društvenog povjerenja i razumijevanja", istakla je i Dalić.
Ovogodišnja Bijela knjiga, kao i dosadašnje, upozorava na probleme s kojima se ulagači susreću u Hrvatskoj. Prije svega, istakao je Hrvoje Stojić, makroekonomist Addika, radi se o pravnoj nesigurnosti, zbog čega je pozvao Vladu da, među ostalim, ne donosi propise s retroaktivnom primjenom, kao i o poreznom opterećenju, posebno plaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:29