LIJEP USPJEH

HRVATSKA ČOKOLADA OSVOJILA VRIJEDNU NAGRADU NA PRESTIŽNOM EUROPSKOM NATJECANJU 'Kod nas ovaj proizvod možete pronaći u samo jednoj trgovini'

 
 Nikola Vilić / CROPIX

Nadalinina certificirana organic čokolada dobivena od neprženog kakao zrna iz Dominikanske Republike, RAW 85 posto, osvojila je brončanu medalju na The European Bar Semi Finalu 2017. koji se održao od 9. do 12. lipnja 2017. godine u Hilton Amsterdamu. Trebalo je gotovo dva mjeseca da bi ocjenjivački sud donio odluku i objavio rezultate, a ubrzo nakon objave imena pobjednika počele su stizati prve narudžbe.

- Samo nekoliko sati nakon što su objavljeni rezultati ocjenjivanja dobio sam upit iz jedne specijalizirane trgovine organic čokolada iz Amsterdama. Vlasnik želi na jesen imati našu čokoladu na policama svoje trgovine. Nadam se da će mi ove medalje pomoći da uđem upravo u takve trgovine - kaže Marinko Biškić, vlasnik tvrtke Luxor koja stoji iza brenda Nadalina. Biškić ponosno ističe kako mu nije cilj biti s takvim čokoladama na policama supermarketa.

- Zasad su moje čokolade u jednoj takvoj specijaliziranoj trgovini u londonskom Borough Marketu i nadam se da ćemo na ovaj način otvoriti nove kanale u najvećim europskim gradovima - objašnjava.

Prema njegovim riječima, u Nizozemskoj se ocjenjivalo nekoliko stotina uzoraka i natjecat su se mogli isključivo takozvani bean to bar proizvođači čokolade, odnosno proizvođači koji sami proizvode čokoladu iz sirovog zrna kakaa.

The European Bar Semi Final 2017. treće je međunarodno natjecanje na kojem sudjeluju proizvođači iz Europe koji rade čokoladu bez umjetnih dodataka i od sirovog zrna kakaa. Nadalina su jedine čokolade u Hrvatskoj, naglašava Biškić, koje se dobiju tako da se peče sirovo zrno.

- Nažalost, mi smo jedini iz Hrvatske koji proizvode čokoladu na taj način i koji sami proizvode smjesu, a ne uvoze je iz Belgije - priča Biškić i pojašnjava kako su se u Amsterdamu ocjenjivale čiste čokolade bez ikakvih dodataka. - Znači, sama kvaliteta, okus i struktura čiste čokolade u kategorijama od 50 do 99 posto kakaa. Ocjenjivale su se i mliječne čokolade, ali bez umjetnih masti. -Jedino što se priznaje jest masti kakao - kaže Biškić i dodaje da se na tom natjecanju strogo pazi na sastojke i nema zamjenskih stvari.

Marinko Biškić zadovoljan je nastupom u Amsterdamu. - Sad znam što se traži i kakvi su svjetski trendovi u proizvodnji originalnih čokolada, stoga ću se za iduću godinu bolje pripremiti i uvjeren sam da ću 2018. osvojiti zlato - zaključuje Biškić, dodajući kako se, s obzirom na to da je kotizacija simboličnih 40 eura, ne može govoriti o plaćenim nagradama.

Trenutačno je Nadalinu, čokoladu RAW 85 posto, moguće nabaviti jedino u Nadalininoj trgovini u središtu Splita, unutar Dioklecijanove palače, a na jesen bi se trebala naći u trgovinama Bio&Bio.

Organic kakao i temperatura ne smije prijeći 45 stupnjeva

Tvrtki Luxor je core business proizvodnja začina Nadalina, a ručna proizvodnja čokolade dodatan posao. No, ona donosi oko 15 posto ukupnih prihoda tvrtke.

- Nabavljamo organic kakao, šećer i sve sastojke koji idu u čokolade. U naš pogon dolazi kakao zrno iz Ekvadora, Venezuele, Perua ili Dominikanske Republike, bez obzira na to što je dvostruko skuplje od afričkog kakaa. Nagrađena čokolada je dobivena od neprženog zrna jer je u svijetu trend sirovih i neprženih proizvoda - pojašnjava Marinko Biškić.

Ističe kako nije lako proizvesti “sirove” proizvode. - Mora se jako paziti na zagrijavanje u procesu proizvodnje. Dok se zrna melju i ‘prže’, temperatura ne smije prijeći 45 stupnjeva Celzijevih. Svi dodaci čokolade - od drijena, rogača, gloga, lavande, maslinova ulja, suhe smokve, badema i narančine kore do kadulje i ružmarina, iz ekološkog su uzgoja i nisu ni sa čim tretirani. Čokolade radimo ručno - napominje Biškić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:54