Talijanske banke

Iz UniCredita poručili da u potragu za kapitalom idu bez sudjelovanja države, a Monte dei Paschi traži produljenje roka zbog političke nestabilnosti

Jean Pierre Mustier, UniCredit
 Alessandro Garofalo / REUTERS

Izvršni direktor UniCredita Jean Pierre Mustier poručio je da će ta banka samostalno provesti predstojeću dokapitalizaciju bez sudjelovanja države, no odbio je govoriti o kojem se iznosu radi, poručivši da treba pričekati službeno predstavljanje plana idućeg tjedna.

Sve ćemo učiniti sami, država se neće uključivati, kazao je Mustier, odgovarajući na novinarski upit o predstojećem povećanju kapitala, a prenosi Ansa.

Upitan za potvrdu hoće li iznos dokapitalizacije biti u visini 13 milijardi eura, odbio je odgovoriti poručivši tek da treba pričekati 13. prosinca, za kada je najavljena prezentacija plana.

Na novinarski upit o mogućem utjecaju političke krize, Mustier je odgovorio: "Italija je fantastična zemlja, nama izbori ne stvaraju probleme."

UniCredit je dogovorio prodaju 33-postotnog udjela u drugoj najvećoj poljskoj banci Pekao dvjema poljskim državnim tvrtkama za 2,6 milijardi dolara, u sklopu nastojanja da ojača kapitalnu poziciju, prenio je u četvrtak Reuters.

Talijanskom UniCreditu za taj će udjel biti plaćeno u poljskim zlotima, koje će talijanska banka potom konvertirati u eure u državnoj banci BGK, a ne na tržištu, kazao je čelnik poljskog fonda PFR koji zajedno s tamošnjim osiguravateljem PZU-om kupuje UniCreditov udjel.

"Željeli bismo da se konverzija obavi uz sudjelovanje BGK-a, koji ima otvorenu liniju sa središnjom bankom. Mi UniCreditu plaćamo u zlotima i UniCredit će ih zamijeniti u eure, ne na tržištu", kazao je PFR-ov izvršni direktor Pawel Borys za Reuters.

PFR i PZU platit će 10,6 milijardi zlota (2,39 milijardi eura odnosno 2,57 milijardi dolara), prenosi Reuters.

Ako plaćanje ne bude obavljeno na tržištu, neće utjecati na tečaj zlota, tumače analitičari.

Monte dei Paschi treba više vremena za dokapitalizaciju

Treća najveća talijanska banka Monte dei Paschi di Siena (BMPS) zatražila je u srijedu od Europske središnje banke (ECB) produljenje roka za dokapitalizaciju zbog ostavke premijera Mattea Renzija, prenosi AFP.

Najstarija banka u svijetu zatražila je da se pomakne krajnji rok, utvrđen za kraj prosinca, na sredinu siječnja 2017. godine zbog političke nestabilnosti koju je izazvala Renzijeva ostavka zbog koje se ulagači kolebaju glede ulaganja.

U BMPS-u, kako navode u priopćenju, smatraju oportunim - s obzirom na promijenjene uvjete - da od ECB-a zatraže produljenje odobrenog krajnjeg roka do 20. siječnja 2017.

Banka trenutno nastoji pribaviti pet milijardi eura. Po pisanju medija, Italija se sprema dokapitalizirati posrnulu instituciju, ako ne uspije pribaviti kapital.

Ostavka premijera Renzija produbila je ionako veliku zabrinutost u vezi slabog napretka u konsolidaciji talijanskog bankarskog sektora. Loši zajmovi u talijanskim bankama dosežu iznos od ukupno 360 milijardi eura, što je približno trećina ukupnih nenaplativih potraživanja u eurozoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:26