Iran

IZLAZE IZ IZOLACIJE, TRAŽE ULAGAČE I JAČANJE RAZMJENE Iranske tvrtke i ministar u Zagrebu na poslovnom forumu, traže labaviji vizni režim

Ali Rabiei, iranski ministar
 Arhiva

Nakon godina izolacije i sankcija, Iran namjerava privući čak 220 milijardi američkih dolara ulaganja, a u cijelu bi se priču mogle uključiti i hrvatske tvrtke, zakljkučak je s danas održanog Hrvatsko-iranskog gospdoarskog foruma, kojeg je HGK organizirala u zagrebačkom hotelu Westin.

Prema tvrdnjama iranskih dužnosnika, hrvatskim se tvrtkama otvaraju mogućnosti ulaganja u Iranu u gradnji elektrana i infrastrukturnim projektima, a velike mogućnosti za razvoj suradnje - kako investicijske, tako i trgovačke - Iranci vide i u brodogradnji, gradnji vagona, lučkoj i naftnoj industriji.

Hrvatski dužnosnici, pak, ukazali su na velike mogućnosti jačanja odnosa u energetici, prehrambenoj, kemijskoj, farmaceutskoj i automobilskoj industriji, te elektroindustriji, ali i u turizmu i IT sektoru. Zagreb i Teheran tzainteresirani su i za razmjenu iskustava, posebno u segmentu reformi i aktivnih mjera zapošljavanja. Hrvatska, odnosno njene luke, poruka je Zagreba, za Iran može biti ulazna točka za tržište EU.

I Hrvatska i Iran žele jačanje robne razmjene, koja je i dalje skromna. Ona je, naime, prema podacima HGK lani iznosila samo pet milijuna USD. No, dosad je veliku prepreku daljnjem jačanju gospodarskih odnosa predstavljalo nepostojanje izravnog platnog prometa. Iranci bi, k tome, željeli i labaviji vizni režim.

Kako je najavio Luka Burilović, predsjednik HGK, u rujnu se očekuje posjet velikog iranskog izaslanstva Hrvatskoj, što bi trebalo dati dodatni impuls razvoju odnosa između dvije zemlje. Za to su zaintersirane i tvrtke iz obje zemlje. Primjerice, Podravka već dugo "snima" 80-milijunsko iransko tržište, a poslovima s iranskim partnerima nada se i Ivanićplast.

Gospodarski je forum, inače, okupio 60-ak hrvatskih tvrtki, te 15-ak iranskih tvrtki i institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:06