Ima li tu rizika za državu?

Knighthead Capital Management vodi bivši bankar Goldman Sachsa za rizična ulaganja. Nije slučajno kupio Agrokorove obveznice, a sada daje i kredit 

 Bruno Konjević / Hanza Media

Još nema naznaka o tome hoće li biti ispunjen zahtjev zastupnika Gordana Marasa da Sabor što prije raspravi SDP-ov prijedlog zakona o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor. On je naglasio kako će, zahvaljujući roll up modelu zaduživanja i novom kreditu, fondovi rizičnog kapitala koji sada drže koncernove obveznice doći do velikih zarada na svoj ulog, a ako Agrokor to ne bude mogao platiti, to će pasti kao teret na državu.

Otkako je izbila kriza u Agrokoru početkom ove godine, korporativne su obveznice kojima se trguje na sekundarnom tržištu jako izgubile na vrijednosti, a njihovi kupci su postali rizični ili tzv. lešinarski fondovi. Među njima i Knighthead Capital Management koji ima predstavnika u vjerovničkom vijeću i sada stoji iza značajnog dijela novog kredita od 480 milijuna eura.

Vrijednost obveznica je dodatno pala nakon odobrenja tog kredita, te su danas one koje dospijevaju 2020. bile na samo 18,5% i 20,15 % nominale na Berlinskoj burzi. Izdane su bile u iznosu 325 milijuna eura i 300 milijuna dolara.

“Onaj tko je kupio obveznicu po cijeni od, primjerice, 40 posto riskirao je da izgubi i to ali je, ako sada Agrokoru da kredit sebe doveo u poziciju da tih 40 pretvori u sto i da ostvari zaradu od 60 posto. To su poslovi od kojih žive fondovi rizičnog kapitala i radi toga se i osnivaju, ali je pitanje je li Vlada zakonskim rješenjima oštetila ostale vjerovnike i tko će platiti eventualne troškove tužbi”, citira Marasa Novi list. Autorica Jagoda Marić također napominje da se ne može doznati tko kupuje i koliko tko ima Agrokorovih obveznica, a to ne znaju ni u toj kompaniji, jer se njima svakodnevno može trgovati.

Američki fond Knighthead Capital Management, specijaliziran za ulaganja u posrnule vrijednosne papire kompanija i država, obveznice Agrokora kupio je početkom ove godine kad je već izbila kriza koncerna, objavio je u travnju Goranko Fižulić, bivši ministar gospodarstva, koji tu krizu pomno prati u medijima. Da li i sada kupuje, to nije poznato.

Iz poslovnih karijera osnivača KCM-a može se pak zaključiti da se radi o vrlo iskusnim i samouvjerenim ulagačima koji su sasvim sigurno dobro odvagali Agrokor, a s roll up modelom novog zaduživanja dobili pravo prvenstva naplate starog duga u istom iznosu za koji sada daju kredit.

Knightshead Capital Management osnovan je 2008. godine u New Yorku, a jedan od dvojice osnivača je bivši bankar u Goldman Sachsu. Radi se o Thomasu Wagneru koji je u toj investicijskoj banci radio osam godina, zadnjih nekoliko upravo na rizičnim ulaganjima, onima u problematične dužničke papire. Knightshead Capital Management osnovao je s Cohenom Arom, a počeli su sa 750 milijuna dolara kapitala. Trenutno upravljaju s omovinom od oko 3,5 milijarde dolara.

Jedan od ulagača u KCM je posljednjih godina bio i poseban fond rizičnog kapitala koji drži Goldman Sachs, kako je objavljeno u američkim medijima, ali tko su ostali ulagači, nije poznato.

Menadžeri KCM-a su u široj regiji 'operirali' i prije Agrokora. Konkretno, kupovali su grčke državne obveznice, a također i po niskim cijenama 2015. godine vrijednosne papire austrijske Heta Asset Resolution, tzv. loše banke nastale uslijed kraha Hypo Alpe-Adria-Bank International, za koje je jamčila država u iznosu od oko 11 milijardi eura. Velika većina vlasnika obveznica Hete je lani prihvatila ponuđeni ‘deal’ austrijske države oko restrukturiranja duga.

Kako je objavljeno prošloga tjedna, novi kredit Agrokoru osigurat će imatelji obveznica predvođeni fondom Knighthead Capital Management. Tranša financiranja na domaćem tržištu bit će aranžirana od strane Zagrebačke banke, a financiranje će biti strukturirano tako da je za sve ostale banke i vjerovnike koji ispunjavaju uvjete iz ugovora do kraja ovoga mjeseca otvorena mogućnost sudjelovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:18