Osporavaju jamstva

KREDITNA BANKA ZAGREB Manjinski dioničari mogli bi, osim u Belju, tražiti izvanrednu reviziju i drugih Agrokorovih kompanija

 CROPIX

Čini se da bi klijenti Kreditne banke Zagreb, koji na skrbničkim računima banke imaju dionice Agrokorovih tvrtki, mogli tražiti izvanrednu reviziju i drugih članica tog koncerna, a ne samo Belja. To, doduše, nije izrijekom rečeno, ali nije ni isključeno.

Naime, Kreditna banka Zagreb, dio Agrama Dubravka Grgića, zatražila je od Uprave Belja sazivanje Glavne skupštine temeljem naloga svojih klijenata koji imaju dionice te tvrtke u visini od 14,67 posto, pohranjene na skrbničkim računima banke. Traže, što je vidljivo u zahtjevu objavljenom na stranicama Zagrebačke burze, imenovanje posebne revizije te predlažu da taj posao obavi Deloitte.

Razlog za to je način na koji je Belje izdavalo jamstva u korist najvećeg pojedinačnog dioničara Agrokor d.d., u ukupnom iznosu od 19,3 milijarde kuna, te pristupalo i sudužnicima u korist Agrokor d.d., u visini od 375 milijuna kuna. Smatraju da je potrebno provesti posebnu reviziju s ciljem utvrđivanja dopuštenosti takvih poteza jer za njih nije postojala skupštinska odluka niti, pak, poduzetnički ugovor te je prekršen Zakon o trgovačkim društvima.

Izvanredna uprava Agrokora nam je odgovorila da je 'Belje zaprimilo zahtjev od Kreditne banke Zagreb i isti će biti uvažen te će Glavna skupština Belja biti sazvana i održana u zakonom predviđenim rokovima. Druge kompanije do današnjeg dana nisu zaprimile takav zahtjev.'

A u Kreditnoj banci Zagreb na naš upit planiraju li se slični zahtjevi i za druge kompanije iz sastava Agrokora te na pitanje gdje još njihovi klijenti imaju dionice pohranjene na skrbničkim računima, tj. u kojim Agrokorovim tvrtkama koje bi možda mogle doći ponovno pod povećalo, odgovaraju da je 'zahtjev za sazivanje Glavne skupštine tvrtke Belje, Kreditna banka Zagreb uputila u svojstvu banke skrbnika, a na temelju zahtjeva klijenata'.

'Teško je prejudicirati aktivnosti dioničara po pojedinoj vlasničkoj poziciji, no s obzirom na cjelokupni kontekst, ne treba ništa isključiti', kažu u toj banci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:25