KRIZA U AGROKORU

MINISTAR MARIĆ 'Treba raskinuti štetne ugovore između Agrokora i povezanih društava. Zbog njih Jamnica, Ledo i Tisak nisu mogli plaćati dobavljače'

Goran Marić
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar državne imovine Goran Marić u srijedu je kazao da bi trebalo prekinuti štetne ugovore između Agrokora i povezanih društava jer zbog tih ugovora, čija je godišnja vrijednost dosezala 500 milijuna kuna, tvrtke poput Jamnice, Leda i Tiska nisu mogle plaćati dobavljače.

"Agrokor je sedimentna pojava. Ne samo trenutno, nego u hrvatskoj ekonomskoj povijesti, to je najsloženiji gospodarski predmet", ustvrdio je Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada". Osvrnuvši se na posao izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka, kazao je da "nema složenijeg i zahtijevnijeg gospodarskog posla u Hrvatskoj".

"Bilo bi dobro izvršiti analizu cjelokupnog stvarnog stanja. Očekujem da će povjerenik odgovoriti tim zadaćima, ali očekujem i primjerice da se hitno raskinu, ako još nisu, svi štetni ugovori koje je Agrokor imao s povezanim društvima. Ne štetnim za Agrokor, nego štetnima po ta povezana društva. Jer, neka od tih društava su plaćali desetke milijuna kuna Agrokoru, a da protučinidbe zapravo prave nije bilo, odnosno protučinidba je bila u pomoći u upravljanju. Nažalost, to je bila takva pomoć da ih se dovelo u poteškoće", kazao je Marić.

Po njemu, nije bilo razloga niti osnove za bilo kakvo plaćanje Leda, Jamnice i Tiska Agrokoru godišnje 10, 20, pa i 50 milijuna kuna.

"Tahvih je bilo ugovora do otprilike 500 milijuna kuna godišnje. To trenutno treba raskinuti, jer zbog tih ugovora te tvrtke nisu mogle plaćati svojim dobavljačima nego su plaćale Agrokoru", kazao je Marić.

Dodao je kako problemi Agrokora nisu iznenađenje.

"Ovo nije iznenađenje za sve one koji se ozbiljno bave ekonomskim poslom. Ja sam još 2005. napisao da je bespredmetno pregovarati s nekim kompanijama u Hrvatskoj, a poslovno pregovaranje je preduvjet tržišnog gospodarstva", kazao je te ocijenio da se s ovim stanjem u Agrokoru ozbiljno može govoriti o začetku tržišnog gospodarstva u Hrvatskoj.

Kazao je i da postoji zakon o vijeću za financijsku stabilnost na čijem je čelu guverner Hrvatske narodne banke (HNB).

"Ne znam da postoji zapisnik Vijeća koji procjenjuje da će biti ugrožena financijska stabilnost Hrvatske. I zato mi je vrlo neinteligentno mahanje HNB-a naknadnom pameću. Mislim da s tom praksom trebaju prestati i svi institucionalno koji su odgovorni za stanje i za financijsku stabilnost imaju svoju odgovornost za ovo što se dogodilo u Agrokoru", kazao je, ustvrdivši da se čak ni u bivšoj državi nije moglo dizati toliko milijardi kuna mjenica bez pokrića, a da to institucije ne znaju.

"Dakle, znale su te institucije koje odgovaraju za stanje i za to da se izdaju mjenice bez pokrića. Mislim da netko mora snositi odgovornost za takvo stanje", ustvrdio je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:41