Novi smjer

Mol grupa u petrokemijskoj ekspanziji, sklopili i još jedan ugovor s Thyssenkruppom

Sjedište MOL-a u Budimpešti
 Tomislav Krišto/Hanza Media

Nakon objave iz srpnja o sklapanju ugovora s tvrtkama Evonik i Thyssenkrupp za proizvodnju propilen-oksida, MOL Grupa dostigla je novu prekretnicu u svom ključnom strateškom ulaganju, javljaju u priopćenju za medije. Dodatni sporazum potpisan s tvrtkom Thyssenkrupp Industrial Solutions (Thailand) Ltd, pokrivat će tehnološke korake za pretvaranje propilen-oksida u polieterske poliole i propilen glikole.

Očekuje se da će MOL Grupa po završetku ulaganja postati glavni proizvođač polieterskih poliola i propilen glikola u srednjoj Europi.

'U skladu sa strategijom 2030., MOL Grupa će krenuti dalje duž petrokemijskog lanca vrijednosti, prema poluproizvodima te specijalnim kemijskim proizvodima, transformirajući se u vodeću kemijsku grupaciju u srednjoj istočnoj Europi. Polieterski polioli, koji služe kao sirovina za poliuretansku pjenu, prepoznati su kao glavni smjer u petrokemijskoj ekspanziji MOL-a, zahvaljujući njihovoj širokoj primjeni u automobilskoj, građevinskoj, ambalažnoj te industriji namještaja. Ovom ključnom investicijom, MOL će postati jedini integrirani proizvođač poliola u srednjoj i istočnoj Europi", ističu u priopćenju.

Propilen glikoli, koji čine dodatnu liniju proizvoda u okviru projekta, derivati su propilen oksida što ih proizvodi većina velikih integriranih proizvođača propilen-oksida. Propilen glikoli imaju širok raspon primjena, uključujući proizvodnju nezasićenih poliesterskih smola (NPS), farmaceutskih te aditiva u proizvodima za osobnu njegu te druge industrijska primjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:50